Військовий збір: чи передбачені пільги для ФОПів

Військослужбовці відпочивають в таборі
Військослужбовці відпочивають в таборі

Президент підписав закон про оподаткування ФОПів на час воєнного стану, що передбачає обов'язкове сплату військового збору усіма ФОПами на спрощеній системі оподаткування.

Закон надасть пільги для ФОПів-пенсіонерів, людей з інвалідністю та тих, хто зареєстрований в зоні бойових дій.

Наразі для ФОПів на спрощеній системі існує можливість не сплачувати єдиний соціальний внесок до кінця 2024 року. Однак, якщо ви не сплачуєте внесок, то вам не нараховується стаж роботи, який впливає на розрахунок пенсійних виплат.

Законопроєкт про державний бюджет на 2025 рік пропонує відновити сплату єдиного соціального внеску для всіх ФОПів-спрощенців, але документ ще не затверджений.

Деякі ФОПи можуть бути звільнені від сплати єдиного податку. Це стосується ФОПів І-ІІ груп, що зареєстровані в зоні бойових дій або тимчасової окупації.

Закон також передбачав звільнення від сплати військового збору для ФОПів на спрощеній системі, що зареєстровані в зоні бойових дій та тимчасової окупації. Однак, ця норма була видалена під час другого читання законопроєкту, тому ФОПам з цих зон доведеться платити військовий збір.

Ставки військового збору для ФОПів різних груп:

  • Група І - 10% від мінімальної зарплати (800 грн);
  • Група ІІ - 10% від мінімальної зарплати (800 грн);
  • Група ІІІ - 1% від доходу на місяць.

Закон також не передбачає пільг для пенсіонерів та людей з інвалідністю, тому вони теж будуть зобов'язані сплачувати військовий збір.

Наразі жоден ФОП не сплачує військовий збір, оскільки закон ще не набрав чинності. Але податкова служба повинна пояснити, за який період підприємці повинні будуть сплачувати цей збір, а також повідомити про реквізити для його оплати.

Читайте також