Військовозобов'язаним чоловікам з України в Польщі не продовжать право на перебування та їх можуть депортувати, - міністр оборони

Польща та Литва допоможуть Україні репатріювати військовозобов'язаних чоловіків

Міністри оборони Польщі та Литви пообіцяли допомогти Україні репатріювати чоловіків призовного віку, які залишили країну, щоб уникнути відправлення на фронт.

Про це повідомляє Financial Times 25 квітня.

Україні потрібні новобранці для армії, яка активно протистоїть наступу Росії на сході країни.

Польща стала головним місцем прикладу для людей, які шукають порятунку від конфлікту. Центральний банк оцінює, що в країні може бути до 200 000 українських чоловіків. Раніше Україна призупинила консульські послуги для чоловіків, які проживають за кордоном, у тому числі в Польщі.

Міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш: "Українцям не продовжуватимуть право на перебування у Польщі та їх можуть депортувати".

Литва також розглядає певні варіанти повернення українців призовного віку, включаючи обмеження соціальних виплат та дозволів на роботу.

Згідно з FT, новий закон про мобілізацію в Україні обмежує доступ до консульських послуг для тих, хто реєструється на військову службу. Це обмеження викликало негативну реакцію українців за кордоном, що звинувачують уряд у порушенні прав людини.

Раніше Польща вже заявила про готовність допомогти Україні повернути військовозобов'язаних чоловіків.

Нагадаємо, що українцям у Польщі назвали варіанти для легалізації перебування без закордонного паспорту.

Рекомендуємо відео: