Вилучення автівки в ухилянтів. Юрист оцінив, як працюватиме цей засіб примусу

Закон про мобілізацію не містить посилань на обмеження права керування транспортним засобом

Адвокат Дмитро Бузанов заявив, що в законі про мобілізацію не вказана конкретна норма, за якою можна обмежити право керування авто. За його словами, позбавлення права керування може бути застосоване у випадках, коли особа не оновила військово-облікові дані протягом 60 днів. Проте, таке обмеження може бути скасоване, якщо буде доведено, що це позбавить особу основного засобу заробітку.

У разі порушення обов'язку оновлення даних у встановлений термін, може бути подано позов до суду протягом 30 днів з дня закінчення цього терміну. Однак адвокат вважає, що 60-денний термін на оновлення даних занадто короткий і призведе до збільшення навантаження на суди.

Два місяці на оновлення даних - це занадто мало. Це призведе до того, що багато людей будуть вважатися порушниками. Це негативно вплине на роботу судів

Також, для того щоб суд задовольнив позовні вимоги щодо обмеження права керування, ТЦК та СП повинні довести, що людина не виконала обов'язок передбачений законом та поліція не змогла затримати її.

Адвокат також зазначив, що порушення прав людини може бути підставою для подання скарги до Конституційного суду. Він наголошує, що застосування правосуддя для обмеження прав людини суперечить Конституції України.

Читайте також:

  • Новий закон про мобілізацію. Кому приготуватися
  • Стати «шизофреніком» за 300 тис. грн. Як суди карають тих, хто допомагає ухилянтам
  • Мобілізаційний законопроєкт. Хто отримає відстрочку від служби: повний список