Вилучення військового податку з місцевих бюджетів: Зеленський підписав закон

Сьогодні, 17 листопада, президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №10037 щодо військового податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та акцизу. Про це повідомив народний депутат України Ярослав Железняк.

Президент підписав законопроєкт №10037 щодо військового ПДФО та акцизу. Ціна питання для загального Бюджету становить: 214,7 млрд грн… на військові видатки, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з 1 жовтня до 31 грудня 2023 року військовий ПДФО спрямовують до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: Державна служба зовнішньої розвідки (ДСЗІ) на дрони (13 млрд грн) і Міністерство оборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

З 1 січня і до 31 грудня року військовий ПДФО розподіляється в таких пропорціях:

  • 45% - ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд гривень);
  • 45% - Міністерство стратегічних розвідок для розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43+ млрд гривень);
  • 10% - розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд грн).

З 1 січня також акциз (крім місцевої частини 13,44%), який йшов у Дорожній фонд.

Ексміністр із питань Житлово-комунального господарства, народний депутат від "Батьківщини" Олексій Кучеренко вважає, що за вилучені кошти з військового ПДФО у місцевих бюджетах уряд мав би розв'язати проблему багатомільярдної заборгованості перед громадами з компенсації різниці в тарифах на опалення і водопостачання. Про це йдеться в матеріалі "Главкома" "Дрони чи бруківка? Як парламент розкуркулює місцеві бюджети".