Виплати та пільги для дезертирів: експерти заявили про правову колізію

Виплати та пільги для дезертирів
Виплати та пільги для дезертирів

Законопроект про збереження забезпечення для осіб, які вчинили СЗЧ (самовільне залишення частини) чи дезертирство, не узгоджується з порядком звільнення від кримінальної відповідальності таких осіб, який прописали в іншому нещодавно ухваленому законі. На цьому наголосило Головне науково-експертне управління Верховної Ради, пише Судово-юридична газета.

8 жовтня Верховна Рада вирішила відразу проголосувати за основу законопроєкт 12095 про внесення змін до статті 24 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу".

Олександр Завітневич, голова парламентського Комітету з питань національної безпеки, пояснив у своєму виступі, що існує проблема з військовослужбовцями, які повернулись до військової частини. Він пропонує забезпечити цих військовослужбовців, які повернулись протягом 72 годин, і вже потім ухвалою суду розглядати їхню справу.

Пропонується внести зміни до ч. 2 ст. 24 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" і передбачити, що військова служба для військовослужбовців, які вчинили СЗЧ чи дезертирували, не призупиняється.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради вказує на те, що пропоновані зміни суперечать Кримінальному кодексу і кримінальному процесуальному законодавству щодо порядку звільнення від кримінальної відповідальності особи, яка вперше самовільно залишила військову частину чи дезертирувала.

Реакція військових

Заступник командира Третьої окремої штурмової бригади Максим Жорін вважає, що закон про послаблення відповідальності за СЗЧ не вирішить проблем, які наразі є у війську. Унаслідок такої ініціативи лише зростуть випадки дезертирства.

Народна депутатка Марʼяна Безугла вважає законопроєкт "легалізацією дезертирства". Вона вважає, що умови для повернення дезертирів вже передбачені, і додаткові привілеї для них мають закінчитися.

Верховна Рада ухвалила закон про звільнення військових від кримінальної відповідальності за перше самовільне залишення частини та дезертирство. Для повернення на службу потрібна письмова згода командира частини.

Військові, які вперше самовільно залишили свої частини, почали повертатись на фронт.

До слова, Яворівський районний суд Львівщини визнав львів'янина винним у втечі з місця військової служби та призначив йому п'ять років тюрми, попри бажання засудженого надалі воювати.

Читайте також