Виробництво сталі під загрозою: металурги попередили про ризики втрати Покровська

Металургія у кризі: зупинка виробництва сталі
Металургія у кризі: зупинка виробництва сталі

Укрметалургпром прогнозує річне виробництво сталі на рівні 7,3 млн т. Президент Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков зазначив, що цей прогноз залежить від вирішення основних ризиків - нестабільного енергопостачання, обстрілів морських портів та втрати Покровська.

За словами Каленкова, зараз підприємства, що залишилися на контрольованій Україною території, виробляють близько 60-65% продукції порівняно з довоєнним рівнем. Він відзначив, що умови зовнішнього ринку та зростаюча собівартість продукції ускладнюють збільшення виробництва до рівня 2021 року.

"Можемо "догнати" і до 10 млн т, якщо підприємства будуть працювати нормально. Але якщо ми втратимо морський коридор, Покровськ і продовжаться обстріли енергетичних об'єктів, виробництво навпаки може впасти", - попереджає Каленков.

Основним ризиком для галузі є ситуація навколо Покровська. Шахтоуправління "Покровське" є головним постачальником критичної сировини - коксівного вугілля. Каленков підкреслив, що коксівне вугілля разом із залізорудною сировиною застосовується на всіх підприємствах галузі. Він зазначив, що в разі втрати цієї сировини, Україна буде змушена імпортувати її, що призведе до зростання собівартості металургійної продукції.

Каленков підкреслив, що у разі негативного сценарію Україна може втратити до 5 млрд доларів щорічно від експорту ГМК-продукції, а також 15-20 млрд гривень прямих та 80-85 млрд гривень опосередкованих надходжень до бюджету.

Читайте також