Виверження вулкана в Ісландії: лава сягнула міста і нищить будинки

На півострові Рейк'янес в Ісландії стався виверження вулкана. Жителі міста Гріндавік були евакуйовані через руйнування, спричинені лавою та підземними поштовхами. Влада робила спроби зупинити потік лави за допомогою кам'яних бар'єрів, але вони не витримали тиску. Житлові будинки були зруйновані, але захистні мури змогли спрямувати лаву в інший напрямок. Метеорологічне відомство стверджує, що нові тріщини не відкрилися, і виверження вже починає зменшуватися.

Очільник служби цивільного захисту наголосив, що це найсерйозніше виверження вулкана в Ісландії з 1973 року, і країні доведеться впоратися з наслідками події. Прем'єрка Ісландії обіцяла надати допомогу мешканцям, які втратили житло унаслідок виверження.

Інформація про виверження вулкана

14 січня на південному заході Ісландії сталося виверження вулкана. Це вже п'яте виверження на півострові Рейк'янес з 2021 року. У зв'язку з цим введено надзвичайний стан. Виверження почалося знову після місячної перерви після грудневого виверження. Лава витікає з нової тріщини неподалік міста Гріндавік.