В'їзд до Венеції стає платним: чи вплине це на кількість туристів?

Введено плату за в'їзд до Венеції для туристів

З 25 квітня туристи, які приїздять до Венеції на один день, платитимуть за в'їзд до міста. Міська влада таким чином намагається скоротити наплив туристів у місто, пише ВВС.

У самій Венеції, що входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, мешкає менше 50 тис. людей, проте щороку місто відвідують близько 30 млн туристів.

Ціни на нерухомість у місті та натовпи відвідувачів змушують мешканців міста перебиратися на материк. За офіційною статистикою, 2/3 відвідувачів Венеції приїжджають до міста на один день, без ночівлі, і приносять місцевій економіці порівняно невеликий дохід.

Деталі нової системи оплати

Тепер в окремі дні в'їзд до міста з 8:30 до 16:00 обійдеться тим, хто приїжджає на один день у п'ять євро. Пілотний проект діятиме 29 днів у період із 25 квітня – свята Святого Марка, покровителя Венеції, – до 14 липня, включаючи більшість вихідних. Відвідувачам доведеться завантажити на свій телефон QR-код, який зможуть перевірити контролери в найбільш популярних точках міста. На порушників чекає штраф від 50 до 300 євро.

Жителів міста, власників нерухомості в ньому, а також студентів та робітників, які працюють у місті та його передмістях, нова схема не торкнеться. Не доведеться платити дітям до 14 років, людям зі спеціальними потребами та відвідувачам міста, які зупиняються у готелях чи приватному житлі – вони й так уже сплачують туристичний податок, від одного до п'яти євро за ніч.

Думки про плату за в'їзд до Венеції

Сімоне Вентуріні, начальник відділу туризму Венеції, визнає, що схема, яка коштувала місту 3 млн євро, — не панацея, але прогнозує, що вона може допомогти знизити кількість охочих відвідати місто в найжвавіші дні року.

Член ради від опозиційної лівоцентристської Демократичної партії Джузеппе Сакка назвав «ганебним» те, що Венеція стає першим у світі містом із платним входом. Сакка вважає, що новий збір — це схема викачування грошей та спосіб добитися від ЮНЕСКО, щоб організація не включала Венецію до списку об'єктів, які перебувають під загрозою зникнення.

Серед містян немає спільної думки щодо платного в'їзду до міста. Клаудіо Верньє, президент асоціації П'яцца Сан-Марко, місцевої групи із захисту спадщини, вважає, що податок — це добре, але його треба збільшити до 10 євро, а отримані кошти направити на реставрацію та відновлення культурних пам'яток. Але Джованні Леоне, президент венеціанської асоціації торговців та ремісників, вважає туристичний податок неефективним.

Проблеми Венеції і думка ЮНЕСКО

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури заявила, що Венецію варто додати до списку об'єктів всесвітньої спадщини, які знаходяться під загрозою зникнення. В звіті ЮНЕСКО йдеться, що влада, яка займається надзвичайною ситуацією в місті, не має стратегії подолання загрози зміни клімату.

Крім того, щороку Венецію відвідують близько 28 млн туристів. За даними організації, це призводить до все більшого розширення, розбудови міста, що, у свою чергу, завдає шкоди. В ЮНЕСКО вважають, що багатоповерхові будинки можуть мати «негативний візуальний вплив» на Венецію.

Речник муніципалітету міста сказав, що вони «уважно ознайомляться» із пропозицією та обговорять це з італійським урядом.

До слова, раніше повідомлялося, що у Венеції покажуть стрічку про хлопчика, який живе у харківському метро.