Влада Болгарії оголосила про перехід країни на євро

Уряд Болгарії планує переведення всіх типів платіжних систем на єдину валюту Євросоюзу.

Прем'єр-міністр республіки Кирило Пєтков заявив, що країна рішуче налаштована перейти на євро до кінця 2024 року. Влада забезпечить послідовний перехід від болгарського лева до євро. Відповідним держструктурам вже надано розпорядження про проведення повномасштабного інформування громадськості.

При недостатній поінформованості країни матимуть місце ризики виникнення значних політичних потрясінь із боку громадськості.

На сьогоднішній день Болгарія виходить із затяжної політичної кризи, спровокованої численними корупційними скандалами. Цей чинник украй негативно позначається на національній довірі до державних інституцій.

Обсяг виробництва Болгарії на душу населення перевищує половину середнього показника по Євросоюзу. Уряд обґрунтовано прагне запровадити спільну валюту з ЄС, щоб допомогти економіці країни скоротити розрив із більш успішними країнами.

Проте значна частина болгарського населення, за останніми опитуваннями, стурбована запровадженням єдиної європейської валюти. Супротивники вважають, що негативних наслідків повноцінної євроінтеграції країни уникнути неможливо.

Прогресивний розвиток Болгарії суттєво гальмується через безпосереднє втручання Росії у всі внутрішні питання Балканського регіону. Залежність від Кремля постійно загострюється, коли йдеться про постачання газу та ядерного палива. Негласний вплив має також Московський Патріархат, який утримує під контролем помісну церкву республіки.