Головна

Внаслідок війни знищено 30% усього потенціалу агросектору

30% випадків війни пошкодили агросектор

Зброєння та окупація завдали серйозної шкоди агросектору

За даними Державного секретаря Міністерства аграрної політики та продовольства України Віктора Канцурака, внаслідок повномасштабної війни було зруйновано 30% агросектору. Майже 20% сільськогосподарських земель були окуповані.

"Внаслідок повномасштабної війни було знищено близько 30% усього потенціалу агросектору, майже 20% сільськогосподарських земель окуповано. Великі площі заміновані або забруднені вибухонебезпечними предметами. Відтак, питання забезпечення фінансування та підтримки сільгоспвиробників актуальне як ніколи", - сказав він.

На жаль, наслідки конфлікту відчули і малі фермери. За словами члена правління Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві Інесси Андрієтті, більшість аграріїв мають намір розширити виробництва і залучити інвестиції.

"56% агровиробників у 2024 році планують розширити виробництва, а 53% фермерів збираються отримати інвестиційні кредити на придбання землі. Ці дані дають розуміння, наскільки гарантії Фонду є затребуваними серед аграріїв сьогодні", - зазначила Інесса Андрієтті.

З метою підтримки агровиробників, голова правління Фонду Олег Приходько запропонував банкам долучитися до співпраці та розширити можливості для кредитування зацікавлених аграріїв.

"Ми активно співпрацюємо з трьома банками та плануємо залучати нові фінансові установи. Це значно розширить можливості щодо кредитування якомога більшої кількості зацікавлених аграріїв", - зазначив Олег Приходько.

Читайте також: