Водіям пояснили, чи потрібно вмикати фари за містом: у якому разі загрожують штрафи

Місто - чи потрібно вмикати фари?
Місто - чи потрібно вмикати фари?

Водіям пояснили, чи потрібно включати фари за містом вдень і які штрафи загрожують за їх невикористання. Про це повідомив юрист Вадим Володарський в коментарі для РБК-Україна.

Останнім часом серед українських автомобілістів виникло багато питань щодо правил використання світлових приладів за межами населених пунктів у денний час. Багато водіїв не знають, чи треба включати фари вдень за містом, які саме світлові прилади потрібно використовувати та які штрафи загрожують за порушення цих правил.

Згідно з уточненнями в оновленій редакції ПДР, якщо транспортний засіб не має вбудованих денних ходових вогнів, то водій зобов'язаний включити ближнє світло фар.

З 1 травня 2024 року до правил дорожнього руху внесено зміни, згідно з якими водії повинні включати ходові вогні або ближнє світло фар при їзді за межами населених пунктів завжди, а не лише в сезон.

Юрист Володарський вважає, що вимога включення світла фар у світлий час доби в Україні не є обов'язковою і не має позитивного впливу на безпеку руху.

Заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький стверджує, що світло фар є додатковою пасивною безпекою руху та має сприяти зменшенню аварійності.

Також українське законодавство передбачає покарання за неправильне використання сигналів повороту, але за включення світла фар у світлий час доби передбачається лише попередження.

Таким чином, водії повинні увімкнути ближнє світло фар або ходові вогні при їзді за межами населених пунктів завжди, незалежно від часу доби та року.

Читайте також