«Воюй або працюй». Прем'єр повідомив концепцію, яка залучить кошти до бюджету

Концепція приверне кошти до бюджету
Концепція приверне кошти до бюджету

Україна шукає $15 млрд на соціальні потреби

На форумі "Україна 2024. Незалежність" прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що бюджет України потребує понад 500 млрд гривень для оборони та $15 млрд на соціальні потреби. З метою залучення необхідних коштів, влада планує отримати гроші від заморожених активів РФ, з якими виконується спільна робота.

Шмигаль також нагадав, що протягом останніх 2,5 років Україна вже залучила $100 млрд допомоги для соціальних потреб. Проте, на наступний рік, країні потрібно ще $15 млрд, які вона планує отримати з різних джерел, зокрема з заморожених активів РФ.

Шляхи отримання необхідних коштів

  • Збільшення внутрішніх запозичень.
  • Збільшення ставки податку на прибуток для банків.
  • Розширення бази для військового збору та підвищення ставок військового збору для окремих випадків.
  • Впровадження принципу "воюй або працюй" шляхом введення заходів, що сприятимуть розвитку ринку праці та зменшенню сфери тіньової зайнятості.

Шмигаль також вказав, що Україна наразі має менше ніж 8 млн офіційних робочих місць, тоді як для підтримки військових потрібно мати не менше 10 млн робочих місць.

Військові видатки

За підсумками січня-липня 2024 року, з держбюджету на сектор безпеки та оборони було виділено 1 трлн грн. Міністерство фінансів України наголошує, що військові видатки покриваються виключно за рахунок внутрішніх надходжень та запозичень.

Зазначується, що введений військовий збір з мінімальної зарплати під час війни стосується всіх громадян, включаючи фізичних осіб-підприємців.

Читайте також