Вперше в історії України викривач корупції отримав винагороду: деталі від НАЗК

Винагорода за викриття: деталі від НАЗК
Винагорода за викриття: деталі від НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) вперше виплатило винагороду викривачу корупції. Про це йдеться на офіційному сайті агенства.

Повідомляється, що виплата здійснена відповідно до рішення Апеляційної палати  Вищого антикорупційного суду від 9 листопада 2023 року у справі  № 991/2197/22. За інформацією «Главкома» НАЗК 2 жовтня 2024 року перерахувало гроші у сумі 1 млн 680 тис. грн викривачу Андрію Андрійовичу Бойку.

НАЗК повідомило, що викривач, який отримав винагороду, є діючим військовослужбовцем, який раніше працював директором департаменту внутрішнього аудиту Міноборони в 2020-2021 роках. У 2021 році він звернувся до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і повідомив, що йому запропонували отримання неправомірної вигоди у 24 млн грн за вплив на виконання державного контракту.

Це стосувалося залучення фахівців для позапланового внутрішнього аудиту виконання контракту. Аудиторська група мала скласти позитивний звіт, що дозволило б компанії отримати повну оплату у більше 400 млн грн та отримувати майбутні договори з Міноборони.

НАБУ зареєструвало кримінальне провадження за цим фактом, а Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) керувала процесом та обвинуваченням у суді. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) призначив фігуранту покарання у вигляді позбавлення волі на 4,5 роки, але відмовив у виплаті винагороди, пояснивши це тим, що він офіційно повідомив про злочин, який виявив, тому не має права на винагороду. Викривач оскаржив це рішення і Апеляційна палата ВАКС нарешті присудила йому виплату.

Відповідно до закону «Про запобігання корупції», викривач може отримати 10% від суми корупційного злочину або завданих державі збитків після ухвалення обвинувального вироку. Проте розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат на час злочину. Можливість виплати винагороди викривачам корупції була запроваджена у 2019 році, але через відсутність регламентації виплати, реалізація судових рішень була проблематичною.

Голова НАЗК Віктор Павлущик зазначив, що ця виплата стала можливою завдяки змінам у використанні коштів з державного бюджету на антикорупційні заходи. Він підкреслив, що подальша виплата винагороди викривачам є пріоритетним завданням для НАЗК.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року в Україні набрав чинності закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції». Він передбачає визначення правового статусу викривачів, їхніх прав і гарантій захисту, а також забезпечення умов для розкриття інформації про корупцію.

Читайте також

В Іспанії розбився винищувач F-18
сьогодні, 19:56 48 переглянули
Винищувач F-18 після аварії в Іспанії