Вже 11: які країни дозволили Україні бити їхньою зброєю по Росії

Дозволено бити зброєю, 11 країн
Дозволено бити зброєю, 11 країн

Перелік країн, які дозволили Україні бити їхньою зброєю по Росії.

Як повідомляє "Хвиля", про це повідомляє LIGA.net.

Наразі, 29 травня, представники 10 країн-союзниць виступили за те, щоб Україні було дозволено використовувати їхню зброю для ударів по території Росії.

Цей перелік включає: Латвію, Великобританію, Литву, Нідерланди, Польщу, Фінляндію, Чехію, Францію, Швецію та Естонію, а також Канаду.

Франція

Президент Еммануель Макрон заявив, що Париж повинен дозволити Києву "нейтралізувати військові бази, з яких росіяни запускають ракети по Україні". При цьому він уточнив, що французька зброя має вражати лише військові об'єкти російських загарбників, цивільні – у жодному разі.

Чеська Республіка

Прем'єр Петро Фіала обговорив це зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем. Він підтвердив свою позицію про те, що Празька дозволяє використовувати чеську зброю проти Росії.

Польща

Позиція заступника міністра оборони Польщі Цезаря Томчика полягає в тому, що українці мають воювати так, як вони хочуть. Варшава, на його думку, не має обмежень щодо використання польської зброї Україною.

Швеція

Міністр оборони Пол Йонсон заявив, що Україна має право вести військові дії на території Росії, якщо вони не порушують закони війни. Отже, Швеція підтримує міжнародне право та право України на захист та підтримує удари по території агресора.

Фінляндія

Глава оборонного комітету парламенту Фінляндії Юкка Копра також заявив, що фінську зброю можна використовувати для ударів територією Росії. При цьому міністр оборони Антті Гяккянен каже, що обмеження на використання зброї були введені переважно країнами, які надали Україні далекобійне озброєння.

Британія

Міністр закордонних справ Девід Кемерон заявив, що Україна має право використовувати зброю, надану країною, для ударів по цілям в межах Росії, оскільки Москва веде обстріли на територію України.

Естонія

Міністр оборони Ханно Певкур висловив переконання, що країни-партнери, які передають Україні далекобійну зброю, повинні також надати дозвіл на удари по військових об'єктах на території РФ. За його словами, Україна має мати всі можливості для захисту своєї країни та свого народу.

Латвія

Президент Едгарс Рінкевичс закликав західних союзників зняти обмеження щодо використання переданої Україні зброї з військовою метою на території Росії. Він висловив підтримку в цьому питанні.

Литва

Міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс також вважає, що західні союзники повинні зняти обмеження на використання зброї, що поставляється до України, і надати Києву більше свободи для ударів по цілям у Росії.

Нідерланди

На думку міністра оборони Кайса Оллонгрена, Україна має право використовувати всі засоби для захисту та відновлення територіальної цілісності. За його словами, це взагалі не повинно бути предметом дискусії.

Канада

Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що Оттава не обмежуватиме Україну в використанні зброї, що надається. Вона закликала зайняти "прогресивну позицію" у цьому питанні, оскільки Росія сама не дотримується "червоної лінії".

Також варто зазначити, що генсек НАТО Єнс Столтенберг також висловив підтримку права України наносити удари по території Росії за допомогою отриманої західної зброї, оскільки Росія отримує "асиметричну перевагу" на полі бою і не тільки.

Проте США традиційно дотримуються політики заборони на обговорення цього питання. Представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що адміністрація президента Джо Байдена відмовила від розгляду змін у обмеженнях щодо використання Україною зброї, що надається США, для ударів по території Росії.

Нагадаємо, раніше Путін погрожував Заходу глобальною війною через дозвіл Україні атакувати Росію.

Дивіться також:

Читайте також