WP: Візит Зеленського до США залишив Україну в стані невизначеності щодо майбутньої підтримки

Зеленський і Байден на зустрічі
Зеленський і Байден на зустрічі

Україна стикається з нез'ясованістю стосовно майбутньої безпеки після візиту президента Володимира Зеленського до США. Результати цього візиту залишилися невизначеними, повідомляє The Washington Post.

Останніми часи деталі "плану перемоги" Зеленського відносно завершення війни з Росією залишаються недоступними для загального сприйняття. Українові необхідна міжнародна підтримка, але вона шукає її в останньому моменті, всього за місяць до виборів в США.

Адміністрація Зеленського утримує в секреті зміст "плану перемоги", який був розкритий перед президентом Джо Байденом та іншими американськими посадовцями. Він, ймовірно, розглядає питання прискореного вступу до НАТО та забезпечення обов'язкових гарантій безпеки від західних партнерів.

Ніхто не планує кидати Україну, але Україна, безумовно, не входить до трійки головних питань для США зараз - Микола Давидюк, київський політичний експерт.

Команда Зеленського сподівалася на підтримку США щодо плану перемоги, але Байден не змінив своїх позицій щодо заборон на постачання України ракет більшої дальності для ударів по Росії. Багато впливових республіканців критикували чи ігнорували Зеленського.

Зустріч з кандидатом у президенти від республіканців Дональдом Трампом була запланована з поспіхом після того, як спочатку виявилось, що Трамп не збирається зустрічатися. Проте, вона була проведена.

Поїздка Зеленського до США показала непевне становище України, яка залежить від США як свого головного союзника у забезпеченні зброї проти Росії, але не впевнена у тривалості цієї підтримки через зниження уваги до війни й наявність нових конфліктів на Близькому Сході.

Західні країни НАТО розглядають можливість надання більш конкретних кроків Україні щодо членства в альянсі, проте ці заходи можуть бути недостатні для негайних дій, які вимагає Київ.

Українські чиновники хвилюються, що майбутні президентські вибори в США та нова адміністрація можуть не підтримати Україну у сфері безпеки. Команда Зеленського намагалася використати план перемоги як спосіб закріпити успіхи Байдена до кінця його терміну. Проте, Білий дім витримує політичний тиск та утримується від ризикованих кроків, щоб уникнути негативного впливу на кампанію Камали Гарріс, заявили чиновники.

Багато звичайних українців більш прихильно ставляться до компромісів щодо територіальної цілісності угоди з Росією, якщо це супроводжується членством в НАТО або гарантіями безпеки від союзників. Однак, думки громади змінилися через труднощі, з якими Україна стикалася на фронті, а також через енергетичні перебої, спричинені Росією.

Україна продовжує втрачати позиції на сході країни, а війна стала патовою ситуацією. Тому підтримка західних партнерів також послабула.

Зеленський сподівається на більшу підтримку союзників, але отримує обмежену допомогу. Західні країни мають намір надати Україні підтримку, проте це може бути недостатньо для досягнення перемоги в повному розумінні цього слова.

Читайте також

На війні загинув український гандболіст
сьогодні, 19:22 98 переглянули
Фото загиблого українського гандболіста на фоні прапора