Які країни ЄС не закриваються для українських туристів: умови для подорожі

ЄС виключив Україну з "зеленого" списку країн через високий рівень захворюваності. Але країни ЄС одна за одною заявляють про те, що збережуть колишні умови в'їзду для українських туристів.

Оновлену інформацію про країни, які залишаються відкритими для українських громадян, публікує на своїй сторінці в Twitter глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"МЗС продовжує працювати з партнерами в країнах Європейського Союзу для збереження свободи подорожей українців", - повідомляє міністр.

За останніми даними, не закриваються в найближчі два тижні для українських туристів вже 11 країн ЄС. 

Кіпр

Кіпр став першою країною, де офіційно заявили, що залишать Україну в списку "в'їзних".

Вакцинованим мандрівникам треба мати при в'їзді один з таких документів:

  • чинний сертифікат про вакцинацію міжнародного зразка;
  • паперове свідоцтво про вакцинацію;
  • паперовий сертифікат з порталу "Дія".

Невакцинованим потрібно отримати негативний результат ПЛР-тесту за 72 години до в'їзду. Після прибуття на Кіпр доведеться зробити ще один тест і перебувати на самоізоляції до отримання результату (близько доби).

Бельгія

Бельгія залишила можливість українським туристам подорожувати у країну після включення в "червону зону", підтвердив Дмитро Кулеба.

Однак подорожувати до Бельгії можна лише за наявності сертифіката про вакцинацію, який визнається країнами ЄС. У разі відсутності сертифіката при поїздці до Бельгії потрібно мати негативний ПЛР-тест (за 72 години на момент перетину бельгійського кордону) і сертифікат про важливість поїздки, виданий дипломатичною або консульською установою Бельгії.

Данія

Данія зберегла повноцінний безвізовий в'їзд для громадян України, які пройшли повну вакцинацію, повідомив міністр закордонних справ України.

В'їзд до Данії дозволений для всіх категорій громадян України з будь-якою метою, в тому числі туристичною. Для поїздки приймається український сертифікат вакцинації з "Дії". Сертифікат у вигляді QR-коду може бути пред'явлений в мобільному додатку або надрукований на папері.

Вакцини, які визнають у Данії: Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Janssen/Johnson & Johnson, Spikevax/Moderna, Vaxzevria/Oxford.

З 10 листопада 2021 року Україна віднесена Урядом Королівства Данія до категорії країн "з дуже високим ризиком інфікування COVID-19". Тому в разі відсутності сертифіката, громадянам України потрібно зробити тест на COVID протягом 24 годин після прибуття в Данію і самоізолюватися на 10 днів. Самоізоляція може бути припинена на основі негативного тесту на COVID -19, зробленого не раніше четвертого дня після в'їзду в Данію.

Австрія

Австрія теж зберегла повноцінний безвізовий в'їзд для українців, які пройшли повний курс вакцинації, повідомляється на сторінці глави МЗС.

Для в'їзду в Австрію, як і раніше, необхідно мати сертифікат:

  • про повну вакцинацію від COVID вакцинами Johnson & Johnson; Janssen від Serum Institute of India; COVID-19 Vaccine Janssen від Johnson & Johnson; mRNA-1273 COVID-19 vaccine від Moderna; Sinopharm/Bibp SARS-CoV-2 vaccine (Vero Cell), Inactivated, Sinovac-CoronaVac vaccine.
  • або підтвердження про одужання .

Для невакцинованих мандрівників необхідна реєстрація і 10-денний карантин. Також - негативний тест до в'їзду (ПЛР - за 72 години, антиген-тест – за 48 годин).

Чехія

В цей час в'їзд до Чехії Janssen, Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Janssen, Covishield за умови, що після вакцинації дозою минуло не менше 14 днів.

Нідерланди

Нідерланди також зберегли можливості подорожей для громадян України, які пройшли повний курс вакцинації. З 13 листопада крім сертифіката про вакцинацію для в'їзду буде необхідний негативний тест, зазначають у МЗС.

Зараз в'їзд в країну можливий з сертифікатом про повну вакцинацію однієї з вакцин: Astra Zeneca (Vaxzevria); Astra Zeneca-SK Bio (Vaxzevria); Pfizer/BioNTech COVID-19 Vaccine (Comirnaty); Johnson & Johnson (Janssen); Moderna (Spikevax); Serum Institute of India (Covishield); Sinovac (CoronaVac).

Українці, які планують поїздку до Нідерландів будь-яким видом транспорту без сертифіката COVID, повинні зробити ПЛР-тест максимум за 48 годин до вильоту або тест на антиген - за 24 години. Тести не потрібні дітям до 12 років.

Естонія

"Друга країна ЄС, Естонія, не стала закривати кордони для українців. Зберегли всі можливості подорожей для громадян, які пройшли повну вакцинацію", - написав Кулеба.

В Естонію українцям дозволено в'їзд з будь-якою метою для тих, хто отримав повний курс вакцинації (всі використовувані офіційно в Україні вакцини зараз приймаються Естонією: Comirnaty (BioNTech/Pfizer), AztraZeneca/Vaxzevria/Covishield, Covishield, CoronaVac).

Громадяни третіх країн, і які не пройшли повний курс вакцинації і приїжджають до Естонії для роботи, навчання або на підставі спеціального дозволу, повинні за 72 години до в'їзду зробити ПЛР-тест або за 48 годин – експрес-тест на антитіла, пред'явивши довідку про негативний результат. Такі особи також підлягають 10-денній самоізоляції.

Хорватія

Хорватія залишається відкритою для подорожей українців за тих самих умов, що й досі, підтвердили в МЗС.

На цей момент для в'їзду в Хорватію туристи можуть надати один з документів:

  1. негативний ПЛР-тест, дійсний 72 години, або експрес - тест на антиген-RAT на SARS-CoV-2, зроблений не пізніше 48 годин;
  2. сертифікат про вакцинацію двома дозами вакцини, визнаних в ЄС: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, SinoPharm, Janssen/Johnson & Johnson, Sputnik V;
  3. довідка про перенесений COVID-19 та отримання однієї дози вакцини протягом шести місяців від зараження вірусом;
  4. позитивний результат ПЛР-тесту або швидкого тесту на антиген, що підтверджує, що людина одужала від коронавірусної інфекції.

Ірландія

Станом на сьогодні в'їхати до країни за сертифікатом про повну вакцинацію однією з визнаних Європейським агентством з лікарських засобів вакцин, а саме: AstraZeneca, Pfizer-BioNtech, Moderna, Janssen (Johnson&Johnson).

У разі відсутності сертифіката COVID про повну вакцинацію або документу, що підтверджує одужання від COVID, потрібно надати результат негативного ПЛР-тесту, зробленого протягом 72 годин до прибуття.

Швеція

Ця країна стала десятою державою, де заявили, що не закриватимуть кордону для українських туристів після того, як ЄС виключив Україну із "зеленого" списку.

Всі невакциновані туристи повинні надати негативний результат тесту на COVID-19 (PCR, LAMP, TMA or antigen), зроблений за 72 години до в'їзду до Швеції. Тест не потрібно робити дітям до 18 років.

Франція

Франція стала 11 країною, що залишаються відкритими для українців.

"Франція ухвалила рішення залишити кордони відкритими для українців, які пройшли повний курс вакцинації", - повідомив Дмитро Кулеба.

Невакциновані можуть в'їжджати в країну тільки в разі "термінової необхідності" і мати при собі результат ПЛР-тесту, зробленого за 72 години до в'їзду або тест на антиген, зроблений за 48 годин.