Єнс Столтенберг: «Росія має альтернативу – співпрацювати з НАТО»

США та НАТО завжди прагнуть до нормалізації відносин із Росією та разом готові шукати політичний шлях уперед, але загроза конфлікту зберігається.

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, він знає історію Росії і те, що протягом століть у неї були конфлікти із сусідами. Але Росія має альтернативу – співпрацювати з НАТО.

Розумні політики повинні шукати точки дотику дипломатичним шляхом, а також вирішувати проблеми Росії, які поодинці подолати вкрай складно будь-якій країні.

Стримуючі дії НАТО дуже адекватні російській загрозі після анексії Криму та розв'язання війни в Донецькій та Луганській областях. Тому військові аналітики альянсу пропонують готуватися до найгіршого.

США та НАТО готові обговорити з Росією можливі заходи щодо зниження ризиків. Генсек пропонує запровадити контроль над озброєннями, забезпечення більшої прозорості військової діяльності, навчань та ліній зв'язку. США та НАТО прагнуть до покращення відносин і вже довели, що здатні йти на компроміси та знаходити рішення з Росією.