ЄС не запустить у 2022 році обов'язкову плату у 7 євро за поїздки з безвізу

Євросоюз відклав на кінець 2022 року запуск системи ETIAS, яка вимагає від мандрівників із безвізових країн сплачувати збір у 7 євро раз на три роки для авторизації своїх переміщень. Це означає, що оплата не стане обов'язковою для українців до 2023 року.

Після запуску та перехідного періоду в'їзд українців до ЄС за біометричним паспортом буде можливий лише за умови попередньої реєстрації в новій системі. Авторизація буде платною–7 євро–і діятиме 3 роки, під час яких повторна реєстрація для поїздок не потрібна.

В ЄС наголошують, що реєстрація не є аналогом візи, оскільки не потребує підтвердження мети в'їзду чи надання супровідних документів. Авторизація не вимагає відвідування візових центрів, проходить в онлайн-режимі і в більшості випадків надаватиметься автоматично протягом декількох секунд.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

Заявник повинен заповнити анкету-опитувач. Єврокомісія оцінює час, необхідний для першого заповнення анкети, на 20 хвилин. Дані, надані туристами, звірятимуться з даними в базах ЄС для перевірки того, чи не перевищили вони час перебування в ЄС, чи не чинили злочинів на території ЄС, чи немає інших специфічних заборон на в'їзд.