ЄС підтримав європейські устремління України

У підсумковій декларації Союз визнав право України, Молдови та Грузії обирати рівень амбіцій та мети, яких вони прагнуть у своїх відносинах з блоком.

За підсумками шостого саміту Східного партнерства у Брюсселі в середу, 15 грудня, лідери країн Євросоюзу заявили про повну підтримку європейських устремлінь України, Грузії та Молдови.

Про це йдеться у підсумковій спільній декларації Відновлення, стійкість та реформи.

"Ми визнаємо європейські устремління та європейський вибір зацікавлених партнерів, як зазначено в угодах про асоціацію", - указано в документі.

Також у ЄС привітали досягнутий Києвом, Кишиневом та Тбілісі прогрес на шляху до асоціації та закликали до повного здійснення відповідних угод, що "сприятиме створенню умов для покращення економічних та торговельних відносин з ЄС, що ведуть до подальшої поступової економічної інтеграції у внутрішній ринок Союзу".

Крім того, у декларації підтверджується суверенне право кожного партнера обирати рівень амбіцій та мети, яких вони прагнуть у своїх відносинах із Європейським Союзом.

"Ми наголошуємо, що це - конструктивне партнерство, яке не спрямоване ні проти кого, а покликане сприяти миру та процвітанню для всіх сусідніх країн. Східне партнерство залишиться інклюзивним та гнучким, дозволяючи разом вирішувати спільні регіональні та глобальні проблеми у широкому спектрі областей, у тому числі шляхом глибшого галузевого співробітництва та обмінів. У зв'язку із цим ми підкреслюємо нашу особливу мету - розширювати та підтримувати регіональну співпрацю в регіоні Східного партнерства, включаючи зміцнення зв'язків та транспортних сполучень", - йдеться у документі.