З Грузії до Росії потрапляють підсанкційні товари: розслідування

Заборонені товари з Грузії в Росію
Заборонені товари з Грузії в Росію

Постачання підсанкційних товарів подвійного використання до Росії продовжується через Грузію, повідомляє грузинське видання iFact. Серед таких товарів є дрони, комп'ютерні процесори, GPS-пристрої, карти пам'яті. Це порушує заборону експорту цих товарів до РФ, яка була введена ще в 2022 році.

Хоча обмеження введені, не всі країни дотримуються їх. Грузія стверджує, що дотримується усіх міжнародних норм і контролює перетин кордону. Однак розслідування показало, що існують нові схеми обходу санкцій, у які втягують Тбілісі.

За результатами розслідування виявлено, що санкційний вантаж з Грузії в Росію може пройти через кілька кордонів або відправлятися безпосередньо. Журналісти змогли здійснити відправлення дронів з Тбілісі до Самари через компанію Kairos Logistics, яка гарантувала доставку підсанкційних товарів. Також вони "відправили" інтегральні схеми до Росії через фірму Cargo Rapido, яка зареєстрована в Грузії громадянином Росії і не турбується санкціями.

За 2023-2024 роки з Грузії до Росії, Вірменії, Азербайджану і країн Центральної Азії було експортовано товарів подвійного призначення на суму $10,7 млн. Також спостерігається зростання експорту радіонавігаційного обладнання, електронних інтегральних схем, обладнання для звуку і зображення, а також побутової техніки.

Нагадаємо, США звинуватили Грузію в поставках чипів до Росії через обхід санкцій. У відповідь на це грузинська Служба доходів звернулася до американських колег з проханням уточнень щодо доказів. Проте уряд Грузії відмовляється вводити прямі санкції проти Росії, стверджуючи, що це спричинить спад економіки країни.

Читайте також