З сіл забирають всіх чоловіків до війська? ТЦК зробив заяву щодо мобілізації

Солдати військової форми йдуть вперед
Солдати військової форми йдуть вперед

Речник Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін заявив, що чутки про призив в армію всіх чоловіків в селах є неправдивими.

Військкомати не мають на меті мобілізувати мешканців сіл, зазначив Істомін.

«Я зараз не готовий надати статистику, який відсоток мобілізованих у містах, який у селах. У нас є Полтавський міський ТЦК, який працює виключно в межах Полтавської громади. Я можу пояснити цей факт: коли з невеличкого села мобілізують трьох чоловіків – це вже набагато відчутніше, ніж коли у місті мобілізують 100 чоловіків», – зазначив він.

Істомін також розповів, що в селах інформація розповсюджується швидше, тому жителі знають про мобілізацію своїх сусідів.

Речник ТЦК також зазначив, що блогери та адвокати розповсюджують неправдиву інформацію про мобілізацію.

«Якщо людина блогер, вона вміє розмовляти так, як їй це вигідно. Коли звичайний військовослужбовець ТЦК, який пройшов бої, у якого є контузії, у якого є зараз завдання здійснювати заходи оповіщення, підходить до громадянина і просить показати документи, у відповідь чує, що він не повинен, що ТЦК – це приватна структура, що йому байдуже, бо так сказали в Tik-Tok чи YouTube», – розповів він.

Істомін також зауважив, що військовослужбовці не повинні вступати в конфлікт у подібних ситуаціях.

Кабінет міністрів вніс законопроєкт про удосконалення мобілізації і військового обліку до Верховної Ради. Законопроєкт пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років та встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.

Також законопроєкт розширює категорію заброньованих працівників і передбачає перегляд підприємств та організацій, які можуть бронювати своїх співробітників. Комітет безпеки та оборони підтримав правку до законопроєкту, яка виводить громади з населенням до 10 тис. осіб з підзаконних актів.

Законопроєкт про мобілізацію може бути прийнятий Верховною Радою України до кінця березня.

Читайте також:

  • Чи врятує теща зятя від мобілізації? Новий закон: перші правки пройшли комітет
  • Закон про мобілізацію. Друга версія краще?
  • Нещадна мобілізація. Усе, що треба знати про скандальний законопроєкт

Читайте також