За результатами виборів до Сейму Польщі обидві головні партії вже оголосили про створення нового уряду

За результатами виборів до Сейму Польщі обидві головні партії вже оголосили про створення нового уряду

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький висловив свою готовність створити новий уряд.

Згідно з традицією, президент доручає формування уряду партії, яка показала найкращі результати на виборах. За результатами екзитполів це партія "Право і Справедливість", повідомлення про це було опубліковано в Twitter-акаунті канцелярії прем'єр-міністра Польщі.

Моравецький заявив, що його ціль - створити стабільний уряд, який зможе протистояти різноманітним проблемам, з якими зіткнеться Польща.

Недавно лідер польської опозиції, колишній прем'єр-міністр і голова блоку "Громадянська коаліція" Дональд Туск оголосив, що вони також планують сформувати новий уряд.

За словами Туска, це буде кінець епохи протистояння партії "Право і Справедливість".

Важливо зазначити, що опозиційні партії можуть об'єднатися, набравши більшість голосів у Сеймі.

15 жовтня в Польщі відбулися парламентські вибори. На виборах поляки обирали 460 депутатів нижньої палати - Сейм, а також 100 сенаторів.

Згідно з екзитполом Ipsos, найбільшу кількість голосів (36,8%) отримала партія ПіС.

"Громадянська коаліція", що представляє центральну політичну позицію, набрала 31,6% голосів.

Понад те, до парламенту Польщі також потрапили ще три партії: "Третій шлях" - центристський блок із результатом 13%, Коаліція лівих партій з результатом 8,6% і ультраправа партія "Конфедерація" з результатом 6,2%. Всі ці партії подолали прохідний бар'єр відповідно до польського законодавства - 5% для партій та 8% для блоків.

Читайте також: