Загибла журналістка Рощина утримувалася в одному з найжорстокіших ізоляторів РФ

Журналістка Рощина у темній камері
Журналістка Рощина у темній камері

Українська журналістка Вікторія Рощина була утримувана в СІЗО Таганрога, де використовувалися тортури. Про це повідомили правозахисники з Медійної ініціативи за права людини.

За даними правозахисників, Рощину утримували в двох різних установах: виправній колонії №77 у Бердянську та СІЗО №2 у Таганрозі.

«Обидва місця використовуються для утримання українських військових та цивільних осіб, включаючи жінок. Рощину тримали у Таганрозі протягом травня до вересня 2024 року в одиночній камері. Перед обміном 13 вересня 2024 року її разом з ще однією жінкою з Мелітополя перевезли з Таганрогу», - заявила виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко.

Також було встановлено, що у виправній колонії №77 у Бердянську утримувались греко-католицькі священики Іван Левицький та Богдан Гелета, яких повернули в Україну під час обміну в червні 2024 року.

СІЗО №2 в Таганрозі, що знаходиться в Ростовській області, вважається одним із найжорстокіших ізоляторів у Росії. Він використовувався для утримання захисників Маріуполя з квітня 2022 року.

Свідки, що були звільнені з полону, стверджують, що охорона ізолятора в Таганрозі застосовує гумові кийки, дерев'яні молотки та електрошокери для тортур. Бранців б'ють під час обшуків, допитів, а також змушують зізнатися у злочинах, які вони не вчиняли.

У вересні 2022 року керівництво ізолятора змінилося після двох смертей військовополонених. Хоча умови трохи покращилися, катування не припинилися. Відтепер, під час екзекуцій, присутній медик, який дає полоненому пігулку, якщо стає зле.

Vікторія Рощина зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованих територіях. У травні 2024 року Росія визнала, що тримає її в полоні.

У березні 2022 року Рощину також затримували силовики ФСБ РФ, коли вона готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях. Вона планувала поїхати до Маріуполя, щоб розповісти про справжню ситуацію в місті, яке щодня обстрілювали російські війська. Смерть журналістки стала відомою 10 жовтня 2024 року.

Вікторія Рощина працювала на hromadske, а пізніше писала для "Української правди" та "Радіо Свобода". Вона отримала нагороду Міжнародного жіночого медійного фонду за мужність у журналістиці.

Читайте також