Загроза наступу з Білорусі: прикордонники пояснили накопичення російських військ

Російські загарбники не здатні на повномасштабне вторгнення з кордону, - Держприкордонслужба

Російські війська не мають достатньої сили для здійснення повномасштабного вторгнення через кордон і досягнення стратегічного завдання. Про це заявив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в інтерв'ю "Укрінформ".

Може бути відволікаючий маневр, щоб ми біля кордону тримали необхідну кількість сил і не перекидали наші сили на лінію фронту, де ведуться повномасштабні бойові дії, - сказав він.

За словами Демченка, ситуація на кордоні з Росією залишається напруженою: щоденно обстрілюються прикордонні області, туди постійно заходять ворожі розвідувальні групи.

Так, з початку 2023 року почали заходити ворожі групи на Чернігівщину, потім їх кількість збільшилась в Сумській області. На кінець минулого року активність спостерігалась і в Харківській області. В даний момент найбільш активні дії відбуваються на Сумщині, - розповів Демченко.

Речник повідомив, що кілька днів тому наша прикордонна група виявила спробу проникнення ворожої розвідувально-диверсійної групи з понад 10 осіб.

Вони намагались замінувати прикордонні шляхи, напевно, з метою підірвати Сили оборони або місцевих мешканців. Цю групу було виявлено, внаслідок чого виникли збройні сутички. Під тиском ворог відступив за лінію кордону. Дякуючи Богу, у цьому бою нашіх бійців ніхто не загинув, - розповів Демченко.

Раніше головне управління розвідки прокоментувало чутки про можливий наступ росіян з півночі. Представник розвідки Андрій Юсов наголосив на цілеспрямованому розповсюдженні Росією чуток про можливий наступ в Сумській та Чернігівській областях. Він зазначив, що такі дезінформаційні кампанії вже проводилися окупаційними військами раніше, зокрема, щодо потенційної ескалації з боку Білорусі. Цього разу особливий акцент робиться на півночі.