Захід може зняти обмеження на удари по РФ, побоювання Кремля зростають, - ISW

Можливе зняття обмежень на удари по Росії
Можливе зняття обмежень на удари по Росії

Російська влада серйозно хвилюється через запровадження заходами западної країни дальньої дії. Захід причинюється тим, що Росія намагається переконати країни Заходу не дозволяти Україні використовувати цю зброю для ударів по її території. Цю інформацію містить свіжий звіт аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), які посилаються на статтю The New York Times іноземного ЗМІ.

За словами неназваних чиновників США, розвідка США знизила оцінки впливу українських ударів на Росію за допомогою дальнобійних ракетних систем, наданих США, Великобританією та Францією. Причиною цього є обмежена кількість такої зброї в Україні та невизначеність щодо майбутніх поставок більш дальнобійних систем.

Проте деякі офіційні особи у збройних силах США та адміністрації Байдена виступають за зміну політики. Вони стверджують, що дана Заходом зброя дозволить Україні завдавати ударів по більш віддалених російських базах і складах боєприпасів, що змусить російських військових переміщити важливі об'єкти далі від лінії фронту, значно ускладнивши їхні лінії постачання в Україні.

ISW підкреслює, що навіть невелика кількість українських дальнобійних ударів може вплинути асиметрично на російську логістику. Це можна побачити з прикладу ударів ЗСУ по російських складах боєприпасів за допомогою ракетних систем HIMARS улітку 2022 року на окупованій території України. Це призвело до розсіювання запасів російських сил та зниження ефективності їхньої логістики.

Російська влада намагається запобігти можливості проведення ще однієї масштабної ударної кампанії Заходом, оскільки переміщення складів боєприпасів й інших важливих об'єктів далі від лінії фронту та меж досяжності західних систем може вплинути на наступальні можливості Росії в Україні. Таким чином, Росія робить значні зусилля, щоб запобігти такій можливості, стверджують аналітики ISW.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі заявив, що очікує прийняття рішення щодо зняття обмежень з України для ударів по Росії до початку зими. Це рішення вважається важливим у зв'язку з переходом з осені до зимового періоду, коли Захід повинен продемонструвати свою сміливість та підтримку України.

Читайте також

На війні загинув український артист
сьогодні, 15:58 40 переглянули
Український артист загинув у війні