Західні інвестори планують натиснути на Україну - WSJ

Україні може доведеться платити за непогашені єврооблігації вже з 2025 року

Західні інвестори та кредитори набридли давати відстрочку економіці України через війну, повідомляє видання The Wall Street Journal. Зокрема, на Україну планують натиснути інвестори групи BlackRock та Pimco, які володіють п'ятою частиною непогашених єврооблігацій країни. Їх мета - змусити Київ відновити виплати в обмін на списання боргу. У разі невиконання цього угоди, Україна може оголосити дефолт в серпні, що негативно вплине на її репутацію.

Також представники Міжнародного валютного фонду та групи власників облігацій обговорювали можливість списання боргу в приватному секторі, яке може складати більше, ніж показують ринки. Зазначається, що українські облігації торгуються з великими втратами, а власники облігацій сподіваються отримати щорічні відсоткові платежі після списання боргу.

Угода щодо цього питання може бути фінансово вигідною для інвесторів, але поки не отримала підтримки МВФ та країн G-7. Однак, є припущення, що вони можуть підтримати інвесторів і зменшити відсоткові виплати від України до 2027 року.

Джерело: УНІАН