Закон про мобілізацію: юрист пояснив, як працюватимуть нові правила призову

Новий законопроект про мобілізацію передбачає зміни у повістках

Законопроект про мобілізацію №10449 приносить зміни до процедури призову на військову службу в Україні. Згідно з новими правилами, повістки більше не будуть використовуватися. Юрист Микола Максимов пояснив, які зміни очікують громадян.

Законопроект, щойно схвалений, набуватиме чинності через 60 днів. Протягом цього періоду всі призовники повинні з'явитися в ТЦК і СП для оновлення своїх даних. Ті, хто не прийде, стануть ухилянтами.

Ймовірно, військкомати не оновлюватимуть дані всіх призовників. Найімовірніше, ТЦК просто перевірятиме наявну інформацію про призовника з державних реєстрів. Якщо виявиться, що військкомат не має інформації про особу, вона зобов'язана оновити свої дані.

У випадках, коли поліція не зможе знайти та доставити ухилянта до ТЦК, військкомат надішле йому вимогу письмово. Якщо це неможливо, військкомат може звернутися до суду, щоб обмежити ухилянтів у праві на водіння і оштрафувати їх.

Механізм оголошення ухилянтів у розшук вже існує, але застосовується винятково. Процес є довгим.

Новий закон про мобілізацію дає можливість оновити дані без візиту до ТЦК

Після набуття чинності нового закону про мобілізацію, призовники зможуть оновити свої дані без потреби відвідувати Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Також в Україні набув чинності закон про зниження призовного віку. З цієї причини ТЦК будуть викликати 25-річних громадян для уточнення даних та проходження медогляду.

Читайте також:

  • Мобілізаційний законопроєкт. Хто отримає відстрочку від служби: повний список
  • Вилучення автівки в ухилянтів. Юрист оцінив, як працюватиме цей засіб примусу
  • Новий закон про мобілізацію. Кому приготуватися