Законопроєкт про мобілізацію: нардеп розповів, коли ухвалять документ

Новий законопроєкт про мобілізацію передано до Верховної Ради

30 січня Кабінет міністрів передав до Верховної Ради нову версію законопроєкту №10449 про мобілізацію. Народний депутат Ярослав Железняк описав можливий сценарій ухвалення законопроєкту.

За словами Железняка, наступний етап - включення законопроєкту до порядку денного сесії Верховної Ради, що відбудеться автоматично при відкритті нової сесії. Далі важливий етап - скорочення строків подання альтернативних законопроєктів з 14-ти днів до 7-ми. Це потребує окремого голосування.

Окреме голосування може відбутися не раніше 6 лютого, а якщо буде підтримане скорочення термінів, законопроєкт може бути розглянутим на найближчому пленарному тижні у лютому.

Далі відбудеться засідання Комітету з оборони, яке прийме рішення підтримати урядову версію законопроєкту або будь-яку з альтернативних версій. Потім законопроєкт буде винесений на голосування у перше читання, ймовірно не раніше 7 лютого.

Якщо законопроєкт буде підтриманий у першому читанні, потрібно буде ще одне голосування за скорочення терміну подавання правок. Для цього потрібно також 226 голосів, і якщо процедура пройде, депутати матимуть 7 днів на подання правок.

З урахуванням графіка Верховної Ради, законопроєкт не буде винесений на голосування до другого читання раніше кінця лютого. Залежно від кількості правок, процедура розгляду може затягнутися на декілька днів.

Після розгляду правок відбудеться фінальне голосування за друге читання, після чого може бути внесена блокувальна постанова. Після підписання законом президентом він набуде чинності.

Закон не набуде чинності до березня, а також є перехідний період тривалістю місяць.

У новому законопроєкті про мобілізацію є деякі позитивні моменти, такі як уточнення даних без відвідування ТЦК та мобілізація багатодітних аліментників з боргами.