Закриття російських шкіл: влада Литви ухвалила нове рішення

У Литві відкладено закриття російських шкіл

Міністр освіти, науки та спорту Литви Гінтаутас Якштас заявив, що питання закриття російських шкіл в країні відкладено через нестачу освітніх установ у тих районах, де вони розташовані. Він зазначив, що рішення щодо цього поки не обговорюється, оскільки відчувається брак шкіл у тих самоврядуваннях, де функціонують російські школи. Міністр також попросив громадян зробити свої пропозиції щодо цього питання.

Раніше Гінтаутас Якштас висловив ідею відмовитися від російської мови як мови навчання в школах Литви та орієнтуватися на офіційні мови ЄС. Однак, мер Вільнюса Валдас Бенкунскас виступив проти закриття російських шкіл, заявивши, що необхідно підвищити якість освіти в цих закладах. Міністр заявив, що пропозиція про закриття російських шкіл буде представлена в найближчі тижні.

Уряд Литви шукає законні способи відмовитися від навчальних закладів для російської національної меншини. Один із аргументів - нещодавна стрілянина в навчальному закладі. Міністр Якштас зазначив, що у Латвії та Естонії було легше прийняти таке рішення через відсутність великих громад національних меншин, але у випадку з Литвою існує необхідність зберегти угоди з Польщею та немає юридичних підстав для виділення однієї національної меншини.