Залужний готує заколот? Пропагандисти вигадали новий фейк

Російські пропагандисти створили фейкову історію про головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, який, за чутками про його відставку, навмисно спонукає військових до державного перевороту. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Російські Telegram-канали поширюють відеозвернення, в якому оголошується, що "генерал Залужний, після новин про свою відставку, закликав Сили оборони влаштувати демарш на Київ і захопити владу".

Проте, як пояснили в Центрі, це відео є фейком, створеним з використанням штучного інтелекту, і базується на зверненні Залужного з нагоди Дня ЗСУ у 2023 році. В оригінальному відео змінено колірну гаму та розмито фон.

Зазначається, що фейкові відеоряди включають типові кремлівські наративи, такі як "повний провал на фронті", "тотальна корупція в Україні", "терористичні акти Зеленського", "солдатів відправляють на забій".

Крім того, зазначається, що таке відео відсутнє на офіційній або особистій сторінці Залужного.

Нагадаємо, що вчора, 2 лютого, президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, перед яким медіа та депутати натякали на значні кадрові зміни. Однак після засідання жодних кадрових рішень не було ухвалено.

Раніше Борислав Береза повідомив про звільнення Залужного з посади головкома, посилаючись на джерела в Офісі президента. Однак Міністерство оборони України заявило, що ця інформація є неправдою.

Читайте також:

  • Питання Залужного вирішено? Нардеп пояснив, що відбулося перед учорашньою Ставкою
  • «Відставка Залужного» – у всіх світових ЗМІ: прогнози і висновки