Запорізька АЕС перевела всі блоки у "холодну зупинку", - МАГАТЕ

Усі реактори Запорізької АЕС перебувають в "холодній зупинці"

Усі шість реакторних блоків Запорізької атомної електростанції перебувають у стані "холодної зупинки". Це сталося вперше з кінця 2022 року.

Про це заявив голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.

"Я вітаю цей крок, який протягом деякого часу рекомендувало Агентство, оскільки він підвищує загальну безпеку об'єкта. Агентство продовжуватиме уважно стежити за станом роботи Запорізької АЕС та забезпечуватиме технічно життєздатні альтернативи у контексті швидких змін та викликів"
, – повідомив голова МАГАТЕ.

Гроссі пояснив, що "холодна зупинка" реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії.

Проте, він підкреслив, що це не вирішує фундаментальну проблему зі станом Запорізької АЕС, яка знаходиться під окупацією російських військ.

Запорізька АЕС у "холодній зупинці" з осені 2022 року

Зазначимо, що Запорізька АЕС не виробляє електроенергію з вересня 2022 року. Окупанти почали переведення енергоблоків у "гарячу зупинку" у жовтні 2022 року для того, щоб забезпечити централізоване теплопостачання та переробку відходів на майданчику станції.

Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі та однією з найбільших у світі. Вона розташована на південному сході України біля міста Енергодар, біля Каховського водосховища. У червні 2023 року російські окупанти зруйнували це водосховище. На станції працює шість ядерних реакторів загальною потужністю понад 6000 МВт.

Російський диктатор Володимир Путін погрожує перезапуском Запорізької АЕС, що збільшує ризики аварії.