Заробітчани з України не отримають візу в Польщу: кількість вакансій щодня зростає

За останні кілька місяців кількість пропозицій для заробітчан у Польщі різко збільшилася: вакансій стало більше майже на третину. Тож громадяни заполонили візові центри, сподіваючись скористатися таким попитом на українських працівників.

У жовтні майбутнє заробітчан опиниться під питанням, бо наступного місяця виходить строк договору із візовим оператором, що власне й займається оформлення робочих віз для наших співвітчизників.

Поляки завжди цінували заробітчан з України та віддавали їм перевагу перед іншими іммігрантами. Та цієї осені кількість вакансій від сусідів зросла аж на 29,6%. Такі дані повідомив Василь Воскобойник, що є очільником Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлашування.

Складна ситуація із візовим центром може викликати невдоволення, або й паніку серед заробітчан.

«Вже понад три місяці продовжується розгляд ситуації, що стосується тендеру для візових операторів. Наскільки мені відомо, контракт діючого візового центру закінчується вже у жовтні. Де українці будуть оформлювати документи в подальшому, поки що не зрозуміло», – зазначив Василь Воскобойник.

Якщо не вирішити питання із оформленням робочих документів найближчим часом, українці втратять шанс на вигідне працевлаштування за кордоном.

У країни ближнього зарубіжжя, Польщу та Чехію, українців все частіше запрошують на престижні й високооплачувані посади. Зокрема на популярних кадрових порталах України можна знайти вакансії для сімейних лікарів, технічних спеціалістів, прорабів тощо.

Таким висококваліфікованим працівникам західні сусіди готові платити навіть понад 3 тисячі євро в місяць. До того ж працедавець бере на себе витрати на переїзд робітника, оформлення документів та вивчення мови.