Засуджений в Україні ієрарх УПЦ МП просить відпустити його до Росії

Митрополит Іонафан хоче потрапити до списків на обмін як військовополонений

Митрополит Тульчинський і Брацлавський УПЦ МП Іонафан, якого вінницький суд визнав винним за заперечення збройної агресії РФ проти України, хоче потрапити до списків на обмін як військовополонений. Про це йдеться у матеріалі "Главкома", який досліджував деталі справи.

Суд визнав винним ієрарха за розповсюдження матеріалів зі статтями проти України

7 серпня 2023 року вінницький суд визнав винним ієрарха за чотирма статтями Кримінального кодексу, які стосуються розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу, державного кордону України та заперечення збройної агресії РФ проти України.

Митрополит Іонафан оскаржує вирок та перебуває під домашнім арештом

Покаранням для 75-річного церковнослужителя стало п'ять років позбавлення волі з конфіскацією майна. Поки митрополит Іонафан оскаржує вирок - до нього застосовано нічний домашній арешт.

Митрополит Іонафан готовий до обміну як військовополонений

Однак, за відомостями судового реєстру, які проаналізував "Главком", церковник через два дні після ухвалення вироку (9 серпня 2023 року) написав листа, в якому висловив готовність до обміну як військовополонений. Далі у процес включилася російська сторона.

Митрополит Іонафан отримав підтримку від патріарха Кирила

Також стало відомо, що за митрополита Іонафана "вступився" предстоятель Російської православної церкви Кирило. "Я лично знаю митрополита Ионафана по годам его учебы и трудов в Ленинградской духовной академии... Все эти обвинения абсолютно ничтожны, а так называемые доказательства сфальсифицированы. Преосвященный Ионафан, как и вся церковь, молится за мир, призывает к духовному единству Святой Руси..." - заявив патріарх Кирил.

СПУ змінили своє рішення щодо домашнього арешту

Вже на початку квітня 2024 року прокурор Вінницької обласної прокуратури звернувся до суду з клопотанням - скасувати нічний домашній арешт обвинуваченого ієрарха, оскільки він іде на обмін. Коли ж суд узявся розглядати документ, прокурор передумав та казав, що наразі немає підтвердження від уповноваженого органу про передачу митрополита Іонафана для обміну як військовополоненого.

Україна намагається виторгувати більше захисників з полону

Очевидно, що цю невизначеність можна пояснити спробою України виторгувати у агресора більше своїх захисників, котрі опинилися у полоні.

Нагадаємо, що митрополиту Іонафану інкримінувалося написання та поширення в інтернеті статті "С открытым шлемом, без забрала. Заметки на полях последних событий в православном мире", що містила ознаки розпалювання релігійної ворожнечі, яку підтвердила судово-лінгвістична експертиза.

Також співробітники СБУ під час обшуків Тульчинської єпархії УПЦ МП натрапили на низку пропагандистських листівок. Найцікавішою знахідкою був твір "Гимн-молитва за Россию" з нотами, виданий у Москві 2015 року. Автором слів був вказаний владика Іонафан (Єлецьких).

Читайте також:

  • СБУ прийшла з обшуком до митрополита Московської церкви на Вінниччині
  • Представники Московської церкви в Україні засвітилися на святкуванні анексії у Кремлі
  • Гучний скандал в УПЦ МП: митрополит отримав російський паспорт і поїхав молитися за мобілізацію до РФ