Затримання українських журналістів у Польщі: редакція оскаржуватиме заборону на в'їзд до Шенгенської зони

Журналісти затримані в Польщі
Журналісти затримані в Польщі

Польські правоохоронці повернули техніку журналістам агентства "Район.in.ua", яку було вилучено після того, як українські медійники знімали сюжет про вантажні потяги й автомобілі перетинають кордон між Калінінградською областю РФ та Польщею. Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Тоді в журналіста Юрія Конкевича та оператора Олександра Пілюка польська поліція забрала смартфони, фотоапарати з картами пам'яті та редакційний ноутбук.

"Я звертався до Міністерства закордонних справ України щодо цього питання та тримав справу на особистому контролі з того часу. Про те, що техніку мають повернути стало відомо ще раніше. А сьогодні Наталія Пахайчук повідомила що техніку повернули. Справедливість відновлюється, але поки питання все ще не вирішене до кінця", - зазначив нардеп.

Варто зазначити, що Юрію Конкевичу та Олександру Пілюку було заборонено в'їзд до Шенгенської зони на п'ять років. Тому редакція буде оскаржувати це рішення.

Нагадаємо, у Польщі затримали двох журналістів Інформаційного агентства "Район.ін.юа", які проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Про це йдеться на сайті "Район.ін.юа".

Повідомляється, що редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня під час фіксації перетину кордону вантажними потягами та автомобілями між Калінінградською областю РФ та Республікою Польща. Станом на вечір 9 березня прікордонники привезли журналістів на пункт пропуску Дорогуськ-Ягодин.

Згідно з редакційним завданням, журналісти мали дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з'ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону - польський чи російський.

До слова, журналіста Михайла Ткача разом з оператором також було затримано біля польсько-білоруського кордону, коли ті знімали матеріал нібито про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю.

Читайте також

«Суспільне» виходить з телемарафону
21.05.2024 - 12:01 382 переглянули