Заводи в Україні змушені наймати жінок через брак персоналу - FT

Заводи в Україні змушені наймати жінок через брак персоналу - FT

Жінки на заводах: чого вимагає війна?

Жінки в Україні все частіше замінюють своїх чоловіків на сталеливарних заводах. В результаті війни з Росією, чоловіків відправляють на фронт, тому підприємствам потрібен новий персонал, і жінки стають незамінними працівниками. Однак, таке наймання може загрожувати долі деяких компаній, оскільки мобілізація продовжується і вимагає все більше чоловіків.

"Якщо вони продовжать мобілізацію, у нас не буде достатньо персоналу для роботи, - сказав Мауро Лонгобардо, генеральний директор заводу, в інтерв'ю FT. - Ми говоримо про існування компанії".

Тим не менше, компанія ArcelorMittal у Кривому Розі активно набирає жінок на роботу. Раніше вони працювали переважно на адміністративних посадах, а тепер часто беруть на себе фізичну роботу. Зазвичай, на заводі надсилали чоловіків військової служби, але мобілізація зумовлює нестачу робочої сили.

Як зазначає Лонгобардо, компанія намагається зруйнувати парадигму, згідно з якою тільки чоловіки можуть виконувати певну роботу.

Однак, наймати чоловіків стає все складніше, оскільки їм потрібно спочатку стати на облік у військкоматі. Багато потенційних кандидатів не готові до цього зобов'язання, тому компанії змушені шукати інші варіанти.

"У декількох випадках, коли менеджери з підбору персоналу принесли папери про призов, деякі робітники втекли з заводу і більше не повернулися", - зауважує Анджей Випіх, голова відділу кадрів компанії в Європі.

Проблема найму чоловіків впливає на виробництво та прибуток компаній. ArcelorMittal змушений був скоротити виробництво сталі, яка була використана для захисту енергетичних об'єктів. Зменшення виробництва призвело до зниження прибутку та надходження менших податків до бюджету.

"Тепер я отримую запити на 76 вакансій лише від жінок. Ситуація не покращиться навіть після закінчення війни. Нам буде складно", - розповідає Євген Гречаний, керівник відділу з ремонту важкої техніки на заводі.

Війна привела до того, що роль жінок на сталеливарних заводах значно зросла. Жінки мають заміщувати вакансії, які залишилися після мобілізації чоловіків та переїзду деяких робітників до безпечніших районів. Такі зміни не тільки докладають зусиль виробництву і підприємствам, але й показують, що українські жінки готові взяти на себе важку працю, яка раніше мала виключно чоловічу парадигму.

Джерело: УНІАН

Читайте також: