Збиття штурмовика Су-25, «Шахтар» став чемпіоном України з футболу. Головне за 11 травня

Сбиття штурмовика Су-25
Сбиття штурмовика Су-25

На Донеччині ЗСУ збили російський штурмовик Су-25. Британія надсилає Україні найбільший в історії пакет військової допомоги. "Шахтар" став чемпіоном України з футболу. Євросоюз погодив з Україною безпекові гарантії. Стали відомі деталі "мирного плану" Трампа. Організатори Євробачення-2024 дискваліфікували представника Нідерландів. "Главком" склав добірку новин 30 квітня, щоб ви були в курсі головних подій:

На Донеччині ЗСУ збили російський штурмовик Су-25

11 травня на Авдіївському напрямку українські військові зі 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка збили російський штурмовик Су-25. Пресслужба бригади повідомляє про це.

Літакопад російських повітряних суден продовжується. Знову чудова робота зенітників 110 бригади. Сьогодні вразили черговий СУ-25. Окупанти досі не зрозуміли, що нічого літати в нашому небі. Будуть падати й далі. "Імперія" має розпастися! - йдеться у повідомленні.

Британія надсилає Україні найбільший в історії пакет військової допомоги

Британія повідомила про передачу Україні найбільшого пакета військової допомоги в розмірі £500 млн. Міноборони Британії у соцмережі зазначає, що "Велика Британія надає Україні найбільший в історії пакет військової допомоги. Поряд із військовим фінансуванням у розмірі £500 млн стерлінгів Велика Британія надає життєво важливе обладнання".

Велика Британія передасть:

  • 4 мільйони боєприпасів
  • понад 1600 ракет
  • 400 транспортних засобів, включно 160 машин Husky.

Зазначимо, що Husky Tactical Support Vehicle (TSV) - це британський військовий автомобіль, призначений для виконання завдань, що вимагають захисту і маневровість. Його застосовували в Афганістані та Іраку, забезпечуючи матеріально-технічну підтримку і захист військ. Бронетранспортер забезпечував хороший баланс мобільності та захисту для місій, де важлива маневровість.

"Шахтар" став чемпіоном України з футболу

Донецький "Шахтар" обіграв "Динамо" та вдруге став чемпіоном України з футболу у сезоні 2023/24. Суспільне повідомляє про це.

"Шахтар" та "Динамо" - єдині команди, що у 2024 році не зазнали жодної поразки. При цьому "Шахтар" мав 14-матчеву переможну серію в УПЛ, кияни ж підходили до дербі з 17-матчевою безпрограшною серією в чемпіонаті України.

Матч відбувся вдруге у сезоні 2023/24. Вперше команди зустрілися між собою у листопаді: "Шахтар" обіграв 1:0 у першій грі Маріно Пушича у статусі головного тренера донеччан. Тоді як цей же матч став останнім для Мірчі Луческу у статусі тренера "Динамо", після цього команду очолив Олександр Шовковський.

Євросоюз погодив з Україною безпекові гарантії

Посли ЄС погодили проєкт двосторонньої безпекової угоди між Україною та Євросоюзом у продовження декларації G7 про гарантії безпеки. Угоду планують фіналізувати до кінця червня. Welt повідомляє про це.

Посли 27 країн ЄС погодили текст на одинадцяти сторінках, у якому зазначається, що Європейський Союз та його держави-члени відіграють ключову роль у довгостроковій безпеці та стійкості України через військову, гуманітарну, фінансову, торговельну та економічну підтримку. Ділова сторона угоди також розглядає розміщення біженців, підтримку реформ і санкцій, відбудову.

ЄС зобов'язується негайно провести консультації протягом 24 годин у разі нових атак. Проте це виключає участь європейських військ у бойових діях проти Росії. Брюссель зобов'язується і надалі тренувати українських військових і допомагати обороні.

Welt пише, що Фонд підтримки України у 2024 році матиме бюджет 5 млрд євро. До 2027 року бюджет може збільшуватися, залежно від потреб української армії у майбутньому та додаткових внесків країн ЄС.

Євросоюз також зобов'язується надати Україні масштабну підтримку у відбудові. Фінансову допомогу оцінюють у мільярди євро. Світовий банк оцінював вартість відновлення України в $411 млрд.

ЄС наприкінці червня 2023 року погодилися надати Україні безпекові гарантії. Нейтральні держави наполягали на тому, що блок окремо не повинен давати гарантій, а лише взяти зобов'язання щодо безпеки.

Сім країн ЄС відмовляються укладати двосторонні угоди з Україною, зокрема Словаччина, Угорщина, Хорватія, Болгарія, Кіпр та нейтральні держави Ірландія, Австрія та Мальта. Швейцарія і Туреччина, які не входять до ЄС, також не хочуть укладати безпекову угоду з Україною.

Стали відомі деталі "мирного плану" Трампа

Інститут політики America First випустив книжку із стратегією національної безпеки, з прицілом на вибори президента США. Видання покликане вберегти політика від помилок, яких він припускався під час своєї першої каденції. Associated Press повідомляє про це.

Автори книжки, як заявляють, не належать до передвиборчого штабу Трампа, проте часто спілкувалися з колишнім президентом, вимагаючи від нього зворотного зв'яз

Читайте також