Здав корупціонера – отримав до 14 млн: запрацює анонімний портал

У вересні в Україні запрацює спеціальний портал, куди викривачі зможуть анонімно повідомляти про факти корупції.

За повідомлення можна отримати винагороду 10% від предмета корупційного правопорушення, але не більше 14 млн грн. Про це сказав голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков в ефірі телемарафону, повідомляє Gazeta.ua.

"Це спеціальний ресурс, який забезпечить анонімне надіслання повідомлень працівниками організацій про корупцію в їхніх організаціях. Які будуть потрапляти керівникам організації або уповноваженим із запобігання корупції, а також спеціальним суб'єктам НАБУ, ДБР, Національному агентству, Національній поліції", розповів Новіков.

Анонімні викривачі зможуть отримати кошти після рішення суду.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Портал буде найсучаснішим у світі, оскільки враховує рекомендації Європейського Союзу і досвід інших країн.

"Дуже важливою є культура викривання. Тому що без відповідальних громадян, якими є викривачі, ми не побудуємо нульову толерантність до корупції", сказав Новіков.

Зараз у Вищому антикорупційному суді перебуває провадження, за результатами якого НАЗК очікує отримати вирок.

Після чого виплатить першу в історії України винагороду викривачу. Сума має бути максимальною, повідомив голова агентства.

Цього місяця Вищий антикорупційний суд заарештував народного депутата від партії "Слуга народу" Анатолія Гунька, якого підозрюють в отриманні $85 тис. хабаря.

У липні повідомили про підозру народній депутатці від "Слуга народу" Людмилі Марченко. Вона, за версією слідства, за $5,3 тис. хабаря обіцяла внесення даних в систему "Шлях", що дає дозвіл на перетин кордону.