Зеленська назвала основну причину, чому біженці не можуть повернутися

Перша леді Олена Зеленська про безпеку українців

Більшість вимушених переселенців не можуть повернутися додому, оскільки їхні житла були зруйновані. Про це заявила перша леді Олена Зеленська в коментарі для «Радіо Свобода» на міжнародній конференції в Ризі, яка присвячена поверненню українських дітей з депортації.

Це неправильно – силити людей повертатися, коли у них немає куди повернутися. Давайте бути чесними. Більшість наших вимушених переселенців не може повернутися додому, оскільки їхні житла знищені. Тому я впевнена, що демократичні країни не прийматимуть різкі рішення. Вони – наші партнери, країни, які нас підтримують. І я не думаю, що треба хвилюватися через можливі недружні дії по відношенню до України

Зеленська також зазначила, що "дуже складно чути, що хтось втомився" в умовах війни в Україні, де життя людини може обірватися в будь-який момент.

Це ганебно, насправді. Уявіть, друзі, як втомилися ми. Втомилися від війни, живучи в постійній загрозі, знаючи, що кожен день може стати останнім. Наприклад, вчора вночі авіаційна бомба зруйнувала лікарню в Харківській області. І така ситуація може трапитися в будь-якому населеному пункті України

Перша леді президента також висловила бажання, щоб усі українські жінки, які виїхали з дітьми з міркувань безпеки, мали змогу повернутися. Зеленська підкреслила, що для цього необхідні "мир, спокій та відновлення", щоб у людей було куди повернутися і вони не сумували за своїми дітьми.

Нагадаємо, що перша леді Олена Зеленська увійшла до списку 25 найвпливовіших жінок світу 2023 року за версією видання Financial Times. Вона була додана до списку прем’єркою Естонії Каю Каллас, яка особливо відзначила чесність Зеленської.