Зеленський озвучив план дій щодо встановлення миру після нещодавньої великої помилки Путіна

Зеленський озвучив план дій щодо встановлення миру після нещодавньої великої помилки Путіна

Президент України Володимир Зеленський розповів про умови, за яких Росія може бути включена до переговорного процесу. Про це він заявив під час пресконференції на Глобальному саміті миру 16 червня.

"Мир не потрібен їм - факт. Мир потрібен всім нам - факт. Зібрання такої кількості поважних країн говорить про те, що мир потрібен всім нам. Це більше, ніж будь-який за кількістю населення, зброї і територій агресор. Світ - більше. Тому ми повинні робити свою роботу. Давайте не думати за Росію. Давайте робити своє. Поки що Росія з їх керівництвом не готова до справедливого миру - це факт..."

Зеленський нагадав, що Росія зробила помилки, починаючи з окупації Криму і Донбасу. Він також зазначив, що головною помилкою Путіна були спроби налякати світових лідерів і зірвати саміт миру. Заяви Путіна про бажання продовжувати анексію територій показали справжній характер країни-агресора.

"По-перше, не хочу рахувати їх історичні трагічні помилки, починаючи з окупації Криму, Донбасу, а потім повномасштабного вторгнення - це їх помилки. Це також помилка - зривати зусилля світу щодо справедливого миру, навіть просто нам зібратися. І виходяи з таким месенджем, що вони готові на закінчення війни, при цьому - дуже велика помилка пропонувати Україні вийти і ще з якихось наших територій, які під нашим контролем, які наші, абсолютно законні. Тобто, людина, яка хоче закінчити війну, може говорити будь-що - про заморожений конфлікт, який не влаштовує нас, бо ми їм не віримо, але тут людина абсолютно провокувала весь світ, і чесно кажучи, лякала, коли говорила, що не збирається закінчувати війну, а хоче далі захоплювати території. Тобто, це велика помилка, яка для нас корисна - всі країни тут говорили, що одним цим меседжем Путін передав всьому світу, що все, що він до цього говорив про реальне бажання закінчити війну помножене на нуль. Казали всі країни, навіть ті, які мають або мали інший погляд. І це також, я вважаю, великий успіх. Іноді помилки ворога - це також успіх"

За словами Зеленського, майбутні зустрічі з країнами та обговорення процесу встановлення миру будуть проходити на різних континентах.

"Будуть ці зустрічі і в Африці, і в Латинській Америці, в Європі, в Азії. Але ми спрямовуємо зараз наші зусилля саме на це. Після цього буде план. Спільний план", - зазначив президент.

Читайте також: