Зеленський пояснив, чому Мінські угоди неможливо виконати

Мінські угоди від самого початку були ініційовані Заходом як поступка Росії.

Їх неможливо було виконати без втрати Україною територій, але на це й був розрахунок задовольнити апетити Москви коштом нашої держави. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю SPIEGEL.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Захід вбачав найпростіший спосіб закінчити війну в тому, щоб віддати Росії частину території України.

"Громадяни та їхні лідери бачать потенційну загрозу стабільності своїх країн, зокрема їхній політичній владі. Тому вони хочуть зупинити війну. І найкращий спосіб зробити це за рахунок інших. У жодному разі не за рахунок жертв у їхній власній країні", сказав Зеленський, зазначивши, що саме тому й існували Мінські угоди.

У Мінських угодах усе було побудовано так, що "одна сторона не може щось виконати, а інша заморожує конфлікт", пояснив президент.

На запитання, чи намагався він сам виконувати ці домовленості, Зеленський відповів, що "вскочив у цей вагон, який уже котився у прірву".

Він вбачав у Мінських угодах лише офіційний майданчик для переговорів, на якому можна було "вирішити хоч щось". Тому почав використовувати його для обміну полоненими.

Мінські домовленості були підписані 12 лютого 2015 року в столиці Білорусі контактною групою. У ній Україну представляв другий президент Леонід Кучма, країну-агресорку РФ ‒ посол в Україні Михайло Зурабов, також підписи поставили представник ОБСЄ Гайді Тальявіні й бойовики Олександр Захарченко й Ігор Плотницький.

Цьому передували 16-годинні переговори президента України Петра Порошенка з Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом і Путіним.