Зеленський прокоментував очікування від НАТО, постачання озброєнь, дії Орбана та питання ударів по РФ

Зеленський на зустрічі з Представниками НАТО
Зеленський на зустрічі з Представниками НАТО

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що Україна буде швидко запрошена і стане членом НАТО після саміту Альянсу у Вашингтоні. Про це він заявив на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

"Я думаю, що наступним кроком буде запрошення, а потім членство. Зрозуміло, що нас не буде в НАТО, поки війна не буде закінчена в Україні. Але я сподіваюся, що ми переможемо", - зазначив український лідер.

Зеленський наголосив на важливості розглядати вступ України до НАТО як взаємовигідний крок, який підсилить Альянс: "Я думаю, це успіх для нас обох. Ми зміцнюємо НАТО. У нас сильна армія. І ми боремося проти цього тирана Путіна".

Президент також підкреслив, що наразі конкретним успіхом для України є отримання систем протиповітряної оборони, таких як "Патріот" та "IRIS-T". Він зазначив необхідність прискорення поставок цих систем.

"Зараз, у межах цього саміту НАТО, ми маємо конкретні успіхи і важливі рішення. Насамперед, ми цінуємо рішення щодо ППО, п'яти батарей для України і десятків інших систем. І ми очікуємо, що вони будуть поставлені якнайшвидше, щоб захистити якомога більше життів наших людей", - заявив Зеленський.

Глава держави також зазначив можливість завдавати удари по території Російської Федерації в разі агресії. "Якщо вони нападають на нас і обстрілюють наші лікарні, то я маю питання - чому ми не можемо відповісти у відповідь", - підкреслив він, додавши, що для перемоги України партнери повинні зняти всі обмеження. Зеленський також висловив сподівання на позитивні сигнали з цього питання.

Президент також прокоментував "миротворчі місії" угорського лідера Віктора Орбана:

"Мені невідомо, куди він вирушить далі. Можливо, знову до України. Але з усією повагою до всіх країн, не всі лідери можуть вести перемовини, потрібно мати відповідні повноваження і силу для цього", - сказав президент.

Читайте також