Зеленський провів зустріч із Міжнародною робочою групою з проблем екології внаслідок війни

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками Міжнародної робочої групи з екологічних наслідків війни, яку очолили колишня віце-прем'єр-міністр та міністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем та голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Про це йдеться на сайті глави держави.

"Проект Екологічного договору для України, напрацьований Міжнародною групою та представлений сьогодні, є дуже важливим, зокрема в контексті імплементації 8-го пункту Української формули миру, який стосується екологічної безпеки", - зазначив Зеленський.

Президент зазначив, що зараз потрібно шукати спільних відповідей на всі екологічні загрози, створені війною, адже без цього повернутися до нормального та стабільного життя буде неможливо.

Учасники зустрічі

  • віце-президент Європейського парламенту Гайді Гауталу,
  • комісар ЄС з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініус Синкявічюс,
  • колишній член парламенту Аландських островів Саймон Холмстрем,
  • член парламенту Швеції Ребекка ле Муан.

З українського боку до заходу приєдналися:

  • перший віце-прем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко,
  • міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець,
  • Генеральний прокурор Андрій Костін,
  • радники глави Офісу президента держави Дарія Зарівна та Олександр Бевз.

Зеленський подякував експертам за роботу і, зокрема, наголосив на розробці механізмів подолання наслідків війни для навколишнього середовища. Також він високо оцінив Екологічний договір для України, презентація якого відбулася сьогодні, 9 лютого 2024 року. Він наголосив, що цей документ важливий у контексті імплементації восьмого пункту Української формули миру, що стосується екологічної безпеки.

Президент України зазначив, що питання екології є восьмим пунктом у Формулі миру та Екологічний договір для України допоможе країнам, які візьмуть участь у першому саміті миру, імплементувати трек із захисту та відновлення довкілля.

Вальстрем передала Зеленському Екологічний договір для України, який містить 50 рекомендацій. Вона переконана, що ці рекомендації допоможуть Україні та її громадянам у правильному зборі та підготовці доказової бази для відкриття кримінальних проваджень та в майбутньому – в отриманні репарацій за завдану шкоду навколишньому середовищу, у правильному розмінуванні територій, в екологічному відновленні та відновленні країни, яка була б дружній до довкілля.

Голова Міжнародної робочої групи подякувала Зеленському за довіру у такому важливому питанні. Вона також висловила подяку іншим учасникам зустрічі.

"Міжнародне співтовариство має розуміти потреби України, має розуміти, що потрібно буде профінансувати це та допомогти з експертизою та іншими речами. У тому, що стосується втілення, ми будемо раді допомагати з тим, щоб перетворити це на реальність", – наголосила колишня віце-прем'єр-міністр Швеції

Єрмак зі свого боку заявив, що напрацьований документ задає принципово новий стандарт у підходах до оцінки наслідків збройних конфліктів та стандартів оцінки впливу війни на екологію.

Керівник Офісу Президента також додав, що ці рекомендації стануть основою для презентації на першому Глобальному саміті миру для всього світу дій у подібних ситуаціях, які б дозволили оцінити збитки та отримати репарації за шкоду, заподіяну навколишньому середовищу.

Вальстрем додала, що члени Міжнародної робочої групи можуть бути адвокатами України у світі та показувати приклади того, що може бути зроблено для відновлення екології у майбутньому.

"Зараз немає жодних стандартів, щоб достовірно виміряти вплив війни на навколишнє середовище. Я щиро вірю, що юридичний аспект дуже важливий. Ви зможете показати приклад того, як можна забезпечити справедливість і, сподіваюся, репарації за ці злочини", – наголосила співголова Міжнародної робочої групи.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна вимагатиме від Росії компенсації за збитки екології.