Зеленський розпочав зустріч із Байденом у Білому домі: він представить "план перемоги" України

Зеленський та Байден рядом у Білому домі
Зеленський та Байден рядом у Білому домі

Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона, де розпочалась зустріч з президентом США Джо Байденом у Білому домі.

Під час зустрічі Зеленський висловив подяку США за надану допомогу та роботу над зміцненням обороноздатності України. Він також наголосив на спільному баченні майбутнього України в ЄС та НАТО.

Візит українського лідера викликав деякі суперечки. Речниця Білого дому Карін Жан-П'єр закликала республіканців відмовитися від вимог розслідування щодо нібито політичності візиту Зеленського на завод у Пенсильванії. Вона нагадала, що два місяці тому президент України провів подібний захід з губернатором-республіканцем у штаті Юта.

Зеленський також зустрівся з двопартійною делегацією Сенату США, де представив ключові аспекти Плану перемоги. У зустрічі взяли участь лідери демократів та республіканців у сенаті Чак Шумер і Мітч Макконнелл. Президент України висловив подяку обом партіям Сенату за всебічну підтримку у військовій, економічній, енергетичній та гуманітарній сферах.

Під час обговорення з сенаторами основна увага була приділена ситуації на фронті, потребам українських військових та ключовим напрямам подальшої американської підтримки. Зеленський наголосив, що для України надзвичайно важливо отримати додаткові системи протиповітряної оборони та ракети до них.

Окремо обговорювалися питання посилення санкційного тиску на Росію та можливість використання доходів від заморожених російських активів для потреб України.

Читайте також