Зеленський розповів, яким має бути "шлях до миру" в Україні

Зеленський розповів, яким має бути

Президент України Володимир Зеленський розповів про три основні питання, які будуть обговорюватися на міжнародній конференції з відновлення України в Лугано, Швейцарія. Представники 101 країни зареєструвалися на заході з усіх континентів.

Про це він розповів в інтерв'ю італійському телеканалу Sky TG24.

"Ми маємо справу з терористами. І ми повинні йти правильним шляхом, враховуючи статус ООН та міжнародне право. Це дуже важливо, щоб ми мали одну базу і йдемо, не порушуючи закон та права людей" , - сказав він.

Зеленський зазначив, що перша тема - продовольча безпека. Блокада Чорного моря Росією створила серйозні проблеми з постачанням зерна, особливо в країни Африки.

"Путін заблокував Чорне море, і це призвело до серйозних проблем в Африці, а також у багатьох країнах Європи", - сказав він.

Друга важлива тема - ядерна безпека. Зеленський нагадав, що найбільшу АЕС в Європі, Запорізьку АЕС, зайняли російські війська, що создає величезну загрозу ядерної катастрофи.

"Крім енергетичної недостатності та відключень, які Путін спричинив у нас, сьогодні станція з 6 блоками (Запорізька АЕС, - ред.), і всі знають, це 6 Чорнобилів. І всі розуміють, що якщо станцію не контролює Україна, не наглядає МАГАТЕ, а там знаходяться люди зі зброєю, це факт, як все визнають, то це загроза для світу. Це не питання для України. Ця війна, це питання безпеки Європи та світу. Але Україна платить найвищу ціну, тому що наші люди гинуть", - наголосив Зеленський.

Третім ключовим питанням є гуманітарний аспект - повернення на підконтрольну Україні територію для тисячі дітей, яких Росія незаконно вивезла з окупованих земель.

"Ми хочемо, щоб наші українські діти, тисячі дітей, які були викрадені з окупованих територій і перевезені до Росії... Їх батьки або загинули, або залишилися на контрольованій території, або є дідусі та бабусі, які чекають на своїх дітей, потрібно повернути назад. Уявіть собі.

Ця людина (Путін, - ред.) він нацист, він говорить про мир, але викрав 20 тисяч дітей. Що він думає? Він вимагає, щоб ми забули про санкції... Що станеться? Нам потрібно буде вибачити йому 20 тисяч людей і тисячі смертей? Він думає, що його вибачили. Це визнають вже всі. Росія, здається", - наголосив президент України.

Зеленський також прокоментував умову Путіна для "мирних переговорів" - скасування західних санкцій проти РФ.

"Увесь світ вводить санкції за те, що він окупував нашу територію та вбивав людей. Отже, якщо ти перетнув кордон, окупував, насильствував над людьми, світ відповістили цивілізовано. Світ ввів санкції. Економічна відповідь була на всі ці злочини. І якщо світ запроваджує санкції за початок війни, ти маєш вийти з території, щоб санкції зняли. А ти уявляєш? Ввесь світ налагодив санкції. Тому, якщо ти кажеш, що зупинишся, якщо знімуть санкції, ти видаєш ультиматум не тільки Україні, а всьому світу, тому що світ ввів санкції", - додав глава держави.

Раніше Зеленський вже зазначав, що Путін використовує ті ж самі меседжі, що і Гітлер.

Читайте також: