Зеленський: Системи ППО потрібні зараз саме в Україні

Зеленський висловив вдячність захисникам неба та закликав до посилення санкцій проти Росії

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні подякував захисникам неба за збиті ракети і наголосив на необхідності посилення санкцій проти Росії. Він також поділився деталями проведених нарад із військовими.

За словами Зеленського, сили протиповітряної оборони сьогодні збили понад 30 ракет, включаючи балістичні. Він заявив, що велике значення має здатність захищати небо і закликав посилити системи протиповітряної оборони, які є у партнерів України.

Дуже важливо давати такий результат ППО. І з усіма партнерами ми незмінно говоримо про те, щоб посилити нашу здатність захищати небо. Системи ППО, які для цього потрібні, є в партнерів, які можуть допомогти. Варто це зробити. Варто захищати життя. "Петріоти" та інші системи зараз потрібні саме в Україні, для наших міст і громад, - сказав Зеленський.

Згідно зі словами президента, кожен терористичний удар Росії свідчить про необхідність посилення санкцій проти путінської системи. Зеленський зауважив, що російські ракети містять компоненти, що вироблені компаніями з інших держав, і закликав припинити обхід санкційних обмежень.

Президент наголосив, що в конструкції ракет Х-101 є компоненти, які Росія не виробляє, і багато з них ввозяться з інших країн через різні схеми. Він закликав більше відповідальності щодо обходу санкцій і підкреслив, що тиск на Росію повинен бути більшим.

Потрібно більше відповідальності за схеми обходу санкцій. Вдячний усім державам та лідерам, які це роблять. Але тиску на Росію потрібно значно більше. Тільки сьогодні й тільки в ракетах, застосованих проти Києва, було щонайменше півтори тисячі компонентів, які завезли державі-терористу з нормальних держав. Це повинно припинитись, і у світу є відповідні важелі - прокоментував президент.

Зеленський також розповів про проведені наради з військовими і зазначив, що обговорювалось посилення захисту від російського терору та активні дії проти окупанта. Він додав, що було проведено багато міжнародної роботи, включаючи зустрічі з представниками Європейської ради та грецьким прем'єр-міністром.

У своєму зверненні Зеленський також привітав жителів Київщини з річницею звільнення міст і сіл від російських окупантів і наголосив, що Україна заслуговує на перемогу.

Ми маємо пам'ятати та завжди говорити про те, що Україні та українцям вдалося, маємо завжди бути вдячними тим, хто у визначальний час не розгубився, хто бореться, працює, хто дає Україні необхідні результати. Все залежить від нашої власної сили - Україна може досягати того, чого потребує. Україна це довела. І обов'язково, обов'язково переможе - підкреслив Зеленський.

На завершення президент висловив подяку всім, хто підтримує Україну і працює заради її незалежності.

Нагадаємо, російські окупанти здійснили масований обстріл України у ніч на 21 березня, використовуючи 31 ракету, включаючи балістичні.

Після атаки Зеленський звернувся до союзників України, закликавши їх підтримати країну.