Зеленський в ООН: Не може бути миру за рахунок України

Зеленський виступає на засіданні ООН
Зеленський виступає на засіданні ООН

25 вересня 2024 року Президент України Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. У своїй промові український лідер зосередився на необхідності справедливого миру та критиці російської агресії.

"Не може бути справедливого миру без України", - наголосив Зеленський, звертаючись до світових лідерів.

Він підкреслив абсурдність територіальних претензій Росії: "Будь-який світовий лідер будь-якої країни розуміє, що Росія, яка в 20 разів більша територіально, ніж Україна, все ще хоче для себе більше земель, і це безумство".

Президент України заявив, що запропонована ним "формула миру" отримала широку підтримку: "Майже 100 націй і міжнародних організацій підтримали формулу миру. І Північна Америка, і Африка, і Азія - вони всі об'єдналися у формулі миру". Зеленський особливо відзначив підтримку країн, "які самі пройшли через війни".

Зеленський розкритикував неефективність ООН у вирішенні питань війни: "На жаль, в ООН неможливо під час таких зустрічей лише вирішити проблему війни. На жаль, дуже багато залежить від сили вето, яке існує в Раді Безпеки".

Український лідер також звернув увагу на роль інших країн у конфлікті. Він назвав Іран та Північну Корею співучасниками військової агресії Росії проти України, зазначивши, що обидві країни постачали зброю Росії.

Зеленський застеріг від спроб досягти миру за рахунок України: "Я вам скажу, що ви не можете за рахунок України просувати свої інтереси. Кожна країна, включаючи Китай, Бразилію, європейські та африканські країни, розуміє, чому всі ці практики, коли розвиваються за рахунок слабших країн, повинні залишитися в минулому".

Президент України закликав світову спільноту об'єднатися проти російської агресії: "Росія намагається відродити жорстоке колоніальне минуле, і такі країни, як Китай та Бразилія, повинні визнати це, а не намагатися посилити свій власний світовий вплив за допомогою мирних пропозицій, які не протидіють російській агресії".

На завершення Зеленський наголосив на важливості єдності світової спільноти: "Я прошу вашої підтримки від усіх націй світу, щоби ми не розділяли світ. Я прошу вас не розділяти світ. Давайте залишатимемося спільними націями, і це саме і принесе нам мир".

Нагадаємо, Зеленський розкрив в ООН плани Путіна на зиму.

Читайте також

Що подивитись в Ірландії за 4 дні
сьогодні, 17:50 58 переглянули
Що подивитись в Ірландії за 4 дні