Зеленський: Вступ України до НАТО зупинить імперські амбіції Росії

Зеленський на виставі перед учасниками НАТО
Зеленський на виставі перед учасниками НАТО

Президент України Володимир Зеленський виступив на саміті Україна – Північна Європа в Рейк'явіку, де зазначив, що є історична можливість зупинити агресію у Східній Європі та запобігти подальшому поширенню конфлікту.

У своєму зверненні до представників північноєвропейських країн президент України подякував Ісландії, Швеції, Данії, Фінляндії та Норвегії за військову підтримку та сприяння розвитку оборонного виробництва України.

Зеленський зазначив ключові напрямки допомоги, такі як оснащення бригад, розширення виробництва зброї в Україні, включаючи ракети далекого радіусу дії, безпілотники та системи РЕБ. Він також наголосив на необхідності збільшення закупівель артилерійських боєприпасів та протидії тіньовому флоту РФ.

Зеленський попередив про зростання виробництва зброї в Росії за підтримки Північної Кореї з метою досягнення рівня ЄС у виробництві боєприпасів наступного року.

Президент особливо відзначив значення майбутнього членства України в НАТО як гарантії безпеки від російської агресії. Він зазначив, що це буде "нездоланна захисна стіна" проти імперських амбіцій Москви.

Усі запропоновані ініціативи є частинами Плану перемоги, для реалізації якого необхідна підтримка партнерів, включаючи тих, хто сумнівається.

Саміт у Рейк'явіку є четвертим заходом у форматі Україна – Північна Європа, після зустрічей у Стокгольмі (травень 2024), Осло (грудень 2023) та Гельсінкі (травень 2023).

Читайте також