Зеленський закликав Трампа розкрити план швидкого завершення війни

Зеленський закликав Трампа розкрити план швидкого завершення війни

Президент України Володимир Зеленський закликав колишнього президента США Дональда Трампа розкрити свій план швидкого завершення війни з Росією, застерігаючи, що будь-яка пропозиція не повинна порушувати суверенітет країни.

"Якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він має сказати нам про це сьогодні", - заявив Зеленський в інтерв'ю Bloomberg Television у Києві у середу. "Якщо є ризики для незалежності України, якщо ми втратимо державність – ми хочемо бути готовими до цього, ми хочемо знати".

Колишній президент США, який лідирує в опитуваннях перед Джо Байденом напередодні листопадових виборів, вихвалявся, що закінчить війну на момент своєї інавгурації в січні. На телевізійних дебатах минулого тижня Трамп засудив мільярди доларів, витрачені на оборону України, заявивши, що Київ "не виграє війни".

У майже годинному інтерв'ю український лідер поскаржився на затримки у постачанні зброї від західних союзників і сказав, що "потенційно готовий" зустрітися з Трампом, щоб почути пропозиції його команди.

"Вони не можуть планувати моє життя та життя нашого народу та наших дітей", - сказав він. "Ми хочемо зрозуміти, чи буде в нас у листопаді потужна підтримка США, чи ми залишимося зовсім одні".

Зеленський відкинув уявлення про те, що українські та російські сили перебувають у глухому куті на полі бою, заявивши, що військові зараз перебувають у кращому становищі з точки зору живої сили, ніж кілька місяців тому, і новий наступ - це питання озброєння бригад.

І хоча він високо оцінив пакет допомоги у розмірі 61 мільярда доларів, затверджений цьогорічним Конгресом США - після шестимісячної затримки - він сказав, що військове обладнання занадто довго доставляється на фронт.

"Це найбільша трагедія цієї війни, що між рішенням та реальним фактом у нас дуже, дуже, дуже довге очікування", - сказав Зеленський.

Український лідер також заявив, що Китай міг би зіграти "величезну роль" у вирішенні конфлікту, оскільки Москва так залежить від його експортного ринку. Він припустив, що США та Китай, якби вони відклали у бік розбіжності, могли б діяти разом, щоб закінчити війну.

Читайте також: