Зеленський закликав журналістів не просувати тему корупції в Україні до перемоги - ЗМІ

Після публікації журналістами розслідування про завищені ціни на продукти для Міноборони, президент Володимир Зеленський закликав відомі медіа тимчасово не продовжувати розглядати цю тему корупції. Однак ЗМІ не прийняли такі умови. Головна редакторка ZN.UA Юлія Мостова розповіла про це під час конференції National Media Talk 2023 в Києві.

Модератор запитав Мостову про вплив української влади на свободу слова під час протистояння російській агресії, на що вона зазначила, що цей випадок є "малесенькою історією, де в краплі води відбивається світ".

Мостова стала посередником інформації про зустріч Зеленського з журналістами, так як сама на неї не була запрошена. Президент закликав пресу не писати про корупцію.

У своєму виступі Мостова зазначила: "Якщо ми говоримо про корупцію, ми би прийняли ці умови, якби президент збалансовано сказав: "Я не хочу, щоб ця проблема руйнувала наш фронт. Ось людина, яка відповідає за це - Андрій Борисович Єрмак і інші люди, хто готовий допомогти. Ось його номер телефону, звертайтеся до нього з аргументованими треками і фактами, він візьме від вас слухавку. Дайте нам тиждень на реагування. Якщо протягом тижня нічого не зміниться, ви можете публікувати, показувати і писати. Але дайте нам шанс виправитися".

Однак Зеленський такої пропозиції не надав, зауважила Мостова.

Вона вважає, що президент сказав: "Мовчіть до перемоги. Якщо ми мовчимо, ніякої перемоги не буде".

21 січня ЗМІ повідомили, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців дорожче у два-три рази, ніж в магазинах Києва. Міноборони запевнило, що ця інформація є брехнею і маніпуляцією, і обіцяло звернутися до СБУ. На тлі скандалу через завищені ціни на продукти для військових, в Мінобороні відбулася низка звільнень.

2 лютого Державне бюро розслідувань повідомило, що затримало підприємців, які продавали військовим яйця за 17 грн за одиницю.