Зеленський жорстко висловився про ООН та путінський саміт у Казані

Зеленський висловився про ООН та путінський саміт
Зеленський висловився про ООН та путінський саміт

Президент України Володимир Зеленський виступив на третьому парламентському саміті Кримської платформи, що проходить у місті Ризі Латвійської Республіки.

За словами Зеленського, підтримка України іншими країнами свідчить про те, що російському диктатору Володимиру Путіну не вдалося зробити міжнародний злочин частиною норми для народів. Він наголосив, що кількість державних прапорів у залі свідчить про провал Росії з 2014 року.

"Саме із захоплення Криму почався напад Росії на систему міжнародного права, але вкрасти землю іншого народу, депортувати тих, хто чинить опір і зламати життя цілої нації, тобто все, що робить Росія, ніколи не буде прийнято. Прийнято міжнародною спільнотою. Для всіх держав однаково цінно зберігати суверенітет, територіальну цілісність і право визначати своє майбутнє. На цьому базується Статут ООН. Не на тому, що хтось може вирішити, чи спалити життя сусіднього народу, чи депортувати його, як це неодноразово робила Москва, і з народами нашого регіону, а на зовсім інших цілях, інших принципах", - заявив лідер України.

Зеленський зазначив, що переможе той, хто об'єднує народи на основі людських цінностей і Статуту ООН, а не злочинець, який руйнує і депортує. Він підкреслив, що якщо Україна завершить цю війну справедливо, то будь-який інший народ, проти якого може плануватися подібна агресія, буде мати підтримку світу і оборону міжнародного права.

Зеленський нагадав, що Міжнародний день ООН світлить увесь світ, а не тільки Казань, де відбувається путінський саміт. Він підкреслив, що формати співпраці, такі як Кримська платформа або Саміт миру, є важливими для захисту цілей ООН.

Раніше Зеленський назвав перший крок на шляху до завершення гарячої фази війни з Росією.

Читайте також